Nieuws

Prijzenregen tijdens de Dag van de Architectuur

Afgelopen weekend was de Dag van de Architectuur. Traditiegetrouw worden er in de aanloop van en op de dag zelf door het hele land prijzen uitgereikt. Hierbij enkele uitslagen. In Groningen werden er Gouden Bakstenen uitgedeeld, in Nijmegen zorgde de Architectuurprijs voor een tritsje prijzen en eervolle vermeldingen en de stad Maastricht deelde weer haar Victor de Stuersprijs uit. En dan zijn er nog wat nominaties bekend gemaakt.

In Groningen gaf de publieksjury Gouden Bakstenen aan DAAD Architecten voor het culturele woon-werkgebouw Het Paleis in het Ebbingekwartier en aan Zofa voor woningen in de wijk Hoornsemeer. Meer dan 2000 Groningers deden dit jaar mee aan de Grote Gebouwenenquête. Ongeveer een derde van de stemmen ging naar Het Paleis, daarmee verzekerd van een glansrijke overwinning. Op nummer twee stonden de woningen van Zofa, die 20% van de stemmen veroverden. Op drie eindigde het nieuwe gebouw van Montessorischool De Dijk, ontworpen door Drost + van Veen architecten.

De vakjury, Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal), Wilfried van Winden (WAM architecten) en Bouke Kapteijn (AT Osborne), was een andere mening toegedaan. De jury zette het complex van woningen op de Eimerslocatie op de eerste plaats, omdat 'de architect samen met de bewoners erin geslaagd is tot een optimistisch en opmonterend ontwerp te komen dat tot in elk detail is doordacht en uitgewerkt', aldus het juryrapport dat te vinden is op www.dagvandearchitectuurgroningen.nl. Op twee kwam voor de jury de nieuwe Faculteit Levenswetenschappen van architectenbureau Rudy Uytenhaak. Ook de vakjury gaf de derde prijs aan Montessorischool De Dijk. De jury noemt de school 'vertederend, sympathiek en sereen'.

De Architectuurprijs Nijmegen 2010 is toegekend aan het project Heseveld, een revitalisering van portiekflats aan het Pieter Postplein, door Van Hontem architecten. De 305 portiekflats in de wijk Heseveld werden gebouwd in de jaren 1952-1957, naar ontwerp van de Amsterdamse architecten Evers en Sarlemijn. De ingreep van Van Hontem betreft het herstel van het exterieur in zijn oorspronkelijke staat en de vernieuwing van interne indeling en toerusting. De jury vindt de aanpak van Van Hontem getuigen van een behoedzame, zorgvuldige en ingetogen architectonische attitude die past bij dit type opgave. Eervolle vermeldingen gingen naar het woonhuis JKCB aan de Bosweg 24 van Tarra architectuur en stedenbouw, en naar 57 woningen aan de Brederostraat van Bedaux de Brouwer Architecten.

De Architectuurprijs Nijmegen kende ook een publieksjury. Bezoekers konden in het ACN een stem uitbrengen op hun lievelingsproject. De publieksprijs werd toegekend aan het project ‘Eindeloos’ van Blauw Architecten. Eervolle vermeldingen gingen naar het project ‘De Grote Broek’ van Meijknecht Kuijer Bureau voor Architectuur en het project ‘Grootste grote verbouwing’ door 024 architecten.

De architectuurprijs van de stad Maastricht, de Victor de Stuersprijs, is dit jaar toegekend aan het hoofdkantoor van de Rabobank aan het nieuwe Wim Duisenbergplantsoen in Maastricht. Dit gebouw, ontworpen door Han Westelaken van Architecten aan de Maas uit Maastricht, liet 93 gegadigden achter zich. Inwoners van Maastricht konden gebouwen kandideren voor de prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan een nieuwbouwproject dat een onmiskenbare positieve bijdrage levert aan het stadsbeeld en het culturele erfgoed van Maastricht. Zestien gebouwen zijn door de jury bezichtigd en uiteindelijk drie genomineerd: een woonhuis ontworpen door de architect Wiel Arets, een appartementencomplex ontworpen door Charles Vandenhove en het kantoorgebouw van Han Westelaken. De jury koos unaniem voor het kantoorgebouw vanwege de mooie vorm die zich perfect voegt in de situering aan de kopse kant van het bouwterrein, de ingetogen esthetiek van de kleurstelling en materialisering en de inventiviteit waarmee de behoefte aan samenhangende kantoorwerkplekken zijn beslag heeft gekregen in het ontwerpconcept.

En tot slot de nominaties:

In Den Haag maakte woningcorporatie Staedion de geselecteerde inzendingen voor de ontwikkelprijsvraag Reypoort bekend. De bijna 100 jaar oude Reypoort in Transvaal wacht op een nieuwe bestemming. De woningen op en rondom de ‘Reypoort’ zijn in het kader van de herstructurering van de wijk gesloopt. Inmiddels zijn er nieuwe eengezinswoningen om de poort heen gebouwd maar boven de poort nog niet. Staedion schreef een ontwikkelprijsvraag uit om de opbouw van de poort alsnog te realiseren en is daarvoor op zoek naar zowel een ontwerper als een afnemer van het ontwerp. In totaal ontving Staedion zestien inzendingen. Drie partijen ontvingen € 5.000,- om hun ontwerp verder uit te werken.
Dittmar Bochmann Architecten & PFC Envelopment B.V. bedachten een plan om de poort opnieuw op te bouwen met een casco waarin men kan wonen en werken. Binnen dit ontwerp zijn potentiële bewoners mede verantwoordelijk voor de verdere duurzame invulling van het gebouw.
Door toevoeging van trappen aan de poort, koppelen Next Architecten & HEDEN B.V. de oude poort direct aan de De la Reyweg. Zij kiezen voor een culturele invulling in combinatie met wonen. HEDEN B.V. voert kunstprojecten uit met en voor bewoners en kan aan een cultureel programma invulling geven.
Ook Scheurwater van den Hoven, Priva B.V., Nobutec, Kessler Stichting en Schrijnen Groep ontvingen € 5.000,- voor het ontwerp ‘Hortus Transvaal’. Zij ontwerpen een ‘kas’ met een ‘groene stadstuin’ in diverse verdiepingen. Bij dit ontwerp zijn veel partners betrokken, die door onderlinge samenwerking voor een goede inbedding in de buurt zorgen. Het ontwerp is aantrekkelijk en in de basis eenvoudig te realiseren.

De jury van de Nationale Staalprijs 2010, de tweejaarlijkse prijs van Bouwen met Staal, heeft – onder voorzitterschap van architect Hans van Heeswijk – 15 genomineerden geselecteerd uit een verzameling van 147 inzendingen. De inzendingen nemen deel in één van de vijf categorieën: utiliteitsbouw, industriebouw, woningbouw, infrastructuur, en karakteristieke stalen bouwdelen. Uit de genomineerden in elke categorie kan de jury een winnaar kiezen. Welke dat zijn, maakt de juryvoorzitter bekend tijdens de Nationale Staalbouwdag 2010, op 14 oktober a.s. in Evenementenhal Gorinchem.

Categorie Utiliteitsbouw:
Bostoren in Putten door SeARCH
Kantoorgebouw Creativ Valley in Utrecht door MONK Architecten + Paul van Dam Architect
Restaurant Jinso Paviljoen in Amsterdam door architectenbureau Cepezed
Uitbreiding Textielmuseum Audax inTilburg door Cepezed

Categorie Industriebouw:
Bedrijfsgebouw Wilo in Westzaan door Benthem & Crouwel
Zoutopslag Rijkswaterstaat in Andelst-Zetten door RGD/Directie Advies & Architecten (architect: Winfried van Zeeland)

Categorie Woningbouw:
Drie woningen Veenhuizerweg in Apeldoorn door Courage Architecten
Villa 1 in Ede door Powerhouse Company

Categorie Infrastructuur:
Basculebrug Jachthaven Drimmelen door NPK Design
Samuel Beckett Bridge in Dublin door Santiago Calatrava (constructie: Hollandia)
Voetgangersbrug Halsban in Surch door architektenburo Hofstra-Douma

Categorie Karakteristieke stalen bouwdelen:
Mast De Lichtnaald in Eindhoven door Florentijn Vleugels Architect
Overkapping Station Sloterdijk (Hemboog) in Amsterdam door Movares
Veiligheidsschermen bruggen over A2 bij Abcoude/Maarssen door Aletta van Aalst & Partners Architecten
Verhoging Telecomtoren in Amsterdam door AGS Schwenke Rosbach Architects