Nieuws

Uitslag prijsvraag watersportcentrum Grand Large in België

AgwA (Brussel) en Artgineering (Rotterdam) hebben in samenwerking met Ney & Partners, studiebureau Boydens en kunstenaar Adrien Tiritaux (Wenen) de besloten prijsvraag voor het sport en nautisch centrum ‘Grand Large’ in België gewonnen. De prijsvraag werd uitgeschreven door de Franse Gemeenschap (CFWB) voor het Ministerie van Sport.

Het sportcentrum bevindt zich op een eiland in Péronnes-lez-Antoing, in het hart van een waterlandschap dat is gevormd door de Schelde. Tegelijkertijd vormt het een opvallend overblijfsel van waterwegen die het resultaat zijn van een grotendeels door de mens gevormd landschap, waaronder de uitgraving van het kanaal Nimy-Blaton en de kanalisering van de Schelde.

De opgave is een herstructurering van een bestaand complex waarvan twee herbergen, een basketbalveld, een tennisveld en een sportcentrum blijven bestaan. Het zeilgebouw, kantoren, een voetbalveld en een restaurant worden vervangen door nieuwe gebouwen.

De jury prees vooral de landschappelijke integratie van het ontwerp, dat op verschillende niveaus een dialoog aangaat met de omgeving. De pier refereert aan de oude lineaire ingrepen van de sluizen in het landschap. De simpele en rationele architectuur werd gewaardeerd, doordat het goed inwerkt op het landschap en de fysieke verbinding tussen de diverse functies die gekenmerkt worden door hun veelzijdige ruimtegebruik.

De bureaus starten binnenkort met de uitwerking van het definitieve ontwerp.