Nieuws —

Verbouwing NAi uitgesteld

bron NAi

Net voordat het NAi kan beginnen aan de recent aangekondigde verbouwing van het entreegebied wordt de organisatie geconfronteerd met een onverwacht bouwkundig probleem.

NAi - foto Roryrory
NAi – foto Roryrory

In de kelder, die voornamelijk wordt gebruikt voor opslag, is sprake van scheurvorming in wanden en de vloer. Onderzoek wijst uit dat de keldervloer, die een paar meter onder het grondwaterpeil ligt, omhoog komt door het verlies aan functie van de zogenaamde ‘trekpalen’. Deze trekpalen zitten onder het middengedeelte van het museumgebouw en compenseren de opwaartse druk van het grondwater. Vermoedelijk is een combinatie van veranderende grondwaterstanden en werkzaamheden in de directe omgeving van het NAi de oorzaak van het probleem. Naar de exacte oorzaak is een onderzoek ingesteld.
 

Om schade aan het gebouw te beperken, plaatst het NAi contragewicht op de vloer van de kelder, oplopend tot 500.000 kilo. Dit heft de opwaartse druk op en stopt verdere scheurvorming. Ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden. De directie van het NAi vreest dat de schade aan het gebouw groot zal zijn. Peter Haasbroek, zakelijk directeur NAi: “Het oplossen van het probleem en het herstellen van het gebouw zal veel geld kosten. Hoeveel dat precies zal zijn, is nu nog onbekend.”

De scheurvorming vindt plaats op de vooravond van de geplande verbouwing. De entree van het NAi krijgt een complete metamorfose. In de toekomst zullen bezoekers via een dek op straatniveau het gebouw betreden en wordt het NAi, letterlijk, laagdrempelig. Maar de verbouwing levert ook veel meer ruimte voor de educatieve programma’s, een nieuwe tentoonstellingszaal voor het permanent presenteren van onze schatten en een grotere boekhandel en café-restaurant. De start van de verbouwing stond gepland voor begin juli, maar is nu onzeker totdat bekend is wat de oorzaak is van de scheurvorming.