Nieuws

Winnaars Charlotte Köhler Prijzen bekend

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Charlotte Köhler Prijzen 2010 toegekend aan drie veelbelovende kunstenaars: Florian Idenburg, Christien Meindertsma en Navid Nuur.

Florian Idenburg, architect (Heemstede, 1975) uit New York studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Delft. Daarna werkte hij lange tijd voor het Japanse architectenbureau SANAA, waar hij verantwoordelijk was voor projecten als het Stadstheater in Almere en het New Museum for Contemporary Art in New York. In 2008 heeft hij samen met partner Liu architectenbureau SO-IL opgericht, dat zich bezighoudt met projecten op het gebied van kunst, architectuur en stedelijke ontwikkeling. Daarnaast is Idenburg als docent werkzaam op onder andere Harvard University en geeft hij vaak lezingen.
Uit het juryrapport: ‘Idenburg weet een eigen idioom te creëren waarmee hij zich onderscheidt van andere Nederlandse architecten.'

Christien Meindertsma, vormgever (Utrecht, 1980) uit Rotterdam studeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Voor haar afstuderen maakte zij een analyse van in beslag genomen spullen op Schiphol. Het boek Checked Bagage (2004) is daar het resultaat van. Na haar eindexamen startte ze haar eigen ontwerpstudio FLOCKS, waarin zij voornamelijk kleding, gebreide objecten en interieurproducten ontwerpt. Een bekend project van Meindertsma is PIG 05049 (2007), waarbij zij drie jaar lang onderzocht welke producten er van een varken gemaakt kunnen worden.
Uit het juryrapport: ‘Meindertsma is gefascineerd door schaarste en hergebruik van producten en lijkt het ontwerpvak om te draaien.’

Navid Nuur, beeldend kunstenaar (Teheran, 1976) uit Den Haag studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. In 2004 behaalde hij zijn Master aan de University of Plymouth in Engeland. Hij maakt sculpturen, installaties en tekstwerken van overwegend eenvoudige materialen, waaronder klei, bijenpollen en waterijsjes. Zijn werk is onder andere aangekocht door het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent en museum De Hallen Haarlem, waar hij tot juni 2010 ook zijn eerste solotentoonstelling had.
Uit het juryrapport: ‘Nuur onderzoekt hoe gedachten vormgegeven kunnen worden en laat de ziel van materialen zien.’

De jury van de Charlotte Köhler Prijzen 2010 bestond uit Melle Daamen (voorzitter), Jaap Guldemond, Jan Tichelaar, Nathalie de Vries en Hester Wolters.De aanmoedigingsprijzen voor jong talent van elk 20.000 euro worden op 6 juli uitgereikt in het Concertgebouw in Amsterdam.