Nieuws

casanova+hernandez bouwt toren in Rotterdam

casanova+hernandez architecten heeft een architectenselectie voor een 100 meter hoge toren in Rotterdam gewonnen. De Cooltoren komt in het Coolkwartier van het centrum van Rotterdam. Dit gebied is in de 60-er jaren, na de enorme bombardementen die de stad in de Tweede Wereldoorlog te verduren heeft gehad, volledig herbouwd, waarmee het een icoon van de stedebouw en architectuur van de Moderne Beweging is geworden.

Het project is geïnspireerd op de geest van modernisme en innovatie, de essentie van de stad, op de experimentele villa's van de 30er jaren die gekarakteriseerd zijn door de combinatie van lange doorgaande ramen en witte gevels met een overmaat aan buitenruimtes, zoals het Sonneveld huis van Brinkman en Van der Vlugt of het Chabot museum die zich beide dichtbij de locatie van de toren bevinden en op de hogere gebouwen die in de 50er jaren zijn ontworpen door architecten als Maaskant of Van der Broek en Bakema, waarvan de transparante lange ramen en de sculpturale lange balkons elkaar overlappen en zo levendige gevels creëren.

Cooltoren is een 'natuurlijk' duurzaam ontwerp, dat is gebaseerd op passieve systemen, wat in essentie een ontwerp met een laag energie verbruik inhoudt, zonder electro-mechanische middelen, maar dankzij de morfologische organisatie van het gebouw. Dit wordt met eenvoudige en niet dure regels bereikt die binnen comfort bieden en een energetisch efficiënt gebouw creëren, zoals: compact gebouw, efficiënte constructie, optimale zon-oriëntatie van appartementen en goede zonwering, dankzij balkons in zuid-, oost-  en westgevel.