Nieuws

eklund-terbeek wint 2e prijs in Zweden

Het jonge Rotterdamse architectenbureau eklund_terbeek heeft de 2e prijs gewonnen in de prijsvraag voor een nieuw gemeentehuis in Täby, Stockholm.

De gemeente wil de komende jaren het centrumgebied uit de jaren ‘60 transformeren tot een meer stedelijk centrum waarvan het nieuwe gemeentehuis een belangrijk onderdeel is. De vraag was een open en uitnodigend gebouw te ontwerpen dat uitdrukking geeft aan de ontmoeting tussen gemeente en burgers, en ruimte biedt voor werkplekken die creativiteit en samenwerking stimuleren. De opgave bestond uit een gebouw van 9000m2 met 380 werkplekken, publieke functies, een parkeergarage en een entreeplein.

De jury, bestaande uit architecten en politici, prees het voorstel van eklund_terbeek omdat het gebouw op een natuurlijke manier aansluit bij de omgeving en bovendien een geheel eigen uitdrukking krijgt door de expressieve en uitnodigende entreegevel. Het ontwerp werd beschreven als een geslaagde combinatie van spannende architectuur met effectiviteit, duurzaamheid en kostenbeheersing. De 1e prijs is gewonnen door White Arkitekter, een groot Zweeds bureau. In 2015 wil de gemeente het nieuwe stadhuis van Täby gerealiseerd hebben.

In Zweden worden architectenselecties regelmatig d.m.v. openbare prijsvragen gedaan, om zo ook jonge en kleinere bureaus de kans te bieden een opdracht voor een publiek gebouw te verwerven.