Nieuws

Groeimonument in Tilburg

De afgelopen tijd vonden wij een aantal leuke, bijzondere en/of mooie kleine projecten in de ArchiNed inbox. De komende tijd daarom een serietje. Vandaag is het de beurt aan het Groeimonument van NEXT architects bij het Textielmuseum in Tilburg.

Waarom?
In het kader van het 200-jarig bestaan van de stadsrechten van Tilburg is eind 2009 nabij het Audax Textielmuseum een monument gerealiseerd dat de groei en bloei van de stad moet verbeelden: een Groei Monument. Als het Mommerscomplex, het textielmuseum, in overdrachtelijke zin, een levend monument is, zou dan het Groeimonument niet letterlijk uit levende materie kunnen worden opgebouwd?

Waar?
Op het museumterrein positioneren wij een nieuw volume dat haar vorm ontleent aan de hoge fabrieksgebouwen; een repetitie van de gebouwstructuur van het textielmuseum. Het is geen massief volume maar een transparante open structuur, opgebouwd uit 252 glasfiber staven die zachtjes bewegen bij een zuchtje wind. De begroeiing leent het monument de dynamiek van de natuur. Het groeit, letterlijk, en verschiet voortdurend van kleur.

Tot wanneer?
Altijd en tot in de eeuwigheid toegankelijk achter het Textielmuseum in Tilburg.

Bijzonderheden?
Het Groeimonument is genomineerd voor de Dutch Design Awards 2010, eind oktober wordt bekend of het project er ook daadwerkelijk een ontvangt.