Nieuws

Archiprix 2010 genomineerd: Music City

Sebastiaan Jansen ontwierp een gebouw waar muziekliefhebbers en musici elkaar kunnen ontmoeten, waar gerepeteerd kan worden, en optredens kunnen plaats vinden.

Het muziekmakerscentrum in Amsterdam Noord biedt zowel professionele als amateurmusici faciliteiten om te repeteren, concerten te geven en elkaar te ontmoeten.

De typologie van dit gebouw is nieuw in Nederland en misschien wel in de gehele wereld.  Een muzikant huurt een ruimte voor een bepaalde tijd om te kunnen repeteren. Naast alle oefenruimtes zijn er publieke functies als winkels, restaurants, cafés en twee grote concertzalen. De publieke laag tezamen met de grote hoeveelheid aan oefenruimtes vormen het uitgangspunt voor de programmatische organisatie. Het gebouwvolume zweeft boven een publieke plint. De tussenlagen huisvesten de grotere publieke functies, de bovenste lagen bevatten de verschillende muziekclusters met oefenruimtes in alle soorten en maten.

Het volume is vormgegeven vanuit de morfologie van de situatie. Alle invloeden vanuit de omgeving worden gereflecteerd in de sculptuur. Aan de zuidzijde reageert de vorm op de kleinschalige suburbane woonwijk, aan de westkant reageert het op het water en aan de oostkant op de snelweg door er geleidelijk naar af te dalen. Het hogere volume fungeert als landmark tussen de snelweg en de nieuwe ontwikkeling in het water aan de westkant.

De trap is de levensader van het gebouw. Deze trap biedt ruimte aan het collectief en stimuleert activiteit. Deze verticale betonnen sculptuur reageert met haar vorm op de omliggende functies. Ze is een expressieve ruimte binnen een stapeling van generieke studio's.

naam
Sebastiaan Jansen
email
website

opleiding / studierichting
TU Delft / architectuur

mentoren
Udo Garritzmann, Pelle Poiesz, Maarten Meijs

wanneer begonnen met afstuderen
september 2008

wanneer klaar
juni 20092009

favoriete ontwerper
Verschilt van tijd tot tijd, maar wordt geïnspireerd door vele hedendaagse ontwerpers: Rem Koolhaas, MVRDV, Steven Holl, David Chipperfield, Herzog de Meuron, Peter Zumthor, Frank Gehry, Toyo Ito.

favoriete ontwerp
Is vrijwel niet te beantwoorden in één concreet ontwerp, maarde Nederlandse Ambassade in Berlijn (OMA)  staat  echter wel hoog op de lijst.

wat doe je nu
Eigen projecten in uitvoering onder de naam van Sebastiaan Jansen Architectuur verder ben ik architect bij Groosman Partners | Architecten in Rotterdam.