Nieuws

dax gaat in winterslaap

Het is ‘met pijn in het hart’ dat Caroline Kruit, initiatiefnemer en hoofdredacteur van het tijdschrift dax magazine, in een brief aan de abonnees moet meedelen dat de uitgave per direct wordt gestopt.

“Dit is het directe gevolg van de moeilijke situatie waarin de uitgeversbranche en bouwbranche zich bevinden. Aan het begin van dit jaar leek alles erop dat we de zesde jaargang vol zouden kunnen maken. Sinds enkele maanden blijkt echter dat steeds meer adverteerders en abonnees hun steun aan dax magazine moeten laten varen. De voor de hand liggende conclusie heb ik daarom nu – na het verschijnen van editie dax nr. 30 – moeten trekken, al hoop ik dat het een tijdelijk afscheid is, en we de draad weer kunnen oppakken zodra de economische situatie dat toelaat.” aldus Caroline Kruit in de brief.

Daarmee komt een (voorlopig?) einde aan een van de vrolijkste, meest eigenzinnige, en zeker een van de meest direct op de alledaagse praktijk gerichte, vakbladen in Nederland. Vanaf de keukentafel gemaakt, met een grote inbreng van de vakgemeenschap zelf, vertegenwoordigde dax een eenzame positie in het architectuurmediaveld. Het feit dat elk nummer een architect-gasthoofdredacteur had, was zowel een vondst van formaat, als een garantie voor de band met de alledaagse praktijk. Je zou dus zeggen dat de vakgemeenschap dax enthousiast zou omarmen. Hoewel je zelden negatief over het blad hoorde oordelen, heeft dat echter niet geresulteerd in voldoende abonnees voor een duurzame voortzetting. Jammer, en vreemd voor een vakgemeenschap die tegenwoordig de mond zo vol heeft van de noodzaak om terug te keren naar de alledaagse praktijk en naar het vakmanschap. Kennelijk denkt men dat wel op eigen kracht voor elkaar te kunnen krijgen, zonder enige achtergrond vanuit een op de praktijk gericht medium,.

dax laat nog een klein deurtje naar de toekomst open, en sluit niet uit dat het in betere tijden weer terugkeert. Intussen zal de vakgemeenschap – het verplichte technieknummertje in de overgebleven vakbladen daargelaten – het zonder vanuit het ontwerpen belichte bouwtechnische achtergrondinformatie moeten doen.