Nieuws

Groentehuisje

In de serie leuke, bijzondere en/of mooie kleine projecten uit de ArchiNed inbox, dit keer het EETHUIS. Dit alternatieve tuinhuisje is ontworpen door Marijke Bruinsma (de Stuurlui stedenbouw en landschap) in samenwerking met Atelier Gras in opdracht van het festival De Tuinen van Appeltern.

Wat?
EETHUIS is een nieuwe manier van verticaal tuinieren. Het is een moestuin zoals je die nog nooit gezien hebt. Niet alleen de bodem; ook de wanden en het dak van EETHUIS worden gebruikt om groente, fruit en bloemen te kweken.

Waarom?
EETHUIS laat de onbegrensde mogelijkheden van de vele soorten eetbaar groen zien en nieuwe manieren van smaakvol tuinieren. Het verbouwen van voedsel verschuift van de grond/bodem naar het kweken van eetbaar groen in een modulair systeem van kratten, waarbij we gebruik maken van de kennis en ontwikkeling van de intensieve teeltmethoden. Vers van het dak, de wand en de vloer! Niet alleen (dak)tuinen en balkons zullen in de toekomst benut gaan worden voor eetbaar groen, maar hele gevels, straten, wijken, steden zullen vergroenen en benut worden voor het verbouwen van lokaal voedsel.

Waar?
Op het tuinenfestival bij de ‘De Tuinen van Appeltern’ in Appeltern.

Wanneer?
EETHUIS heeft een tijdelijk karakter, gebonden aan het moestuinseizoen: Houdbaar van april tot oktober 2010. Daarom is de tijdelijkheid en het hergebruik van alle toe te passen materialen een leidend thema bij de technische uitwerking van EETHUIS; het gehele huis kan worden afgebroken en elders opnieuw worden opgebouwd voor een nieuw seizoen EETHUIS.