Nieuws

KCAP/Arup/Fakton winnen prijsvraag voor NEO in Brussel

KCAP Architects & Planners en adviseurs Arup en Fakton winnen de prijsvraag voor NEO, een re-urbanisatie van een strategische pool in het noorden van Brussel. Het concept van het team werd gekozen als winnend ontwerp van acht internationale inzendingen.

Het project NEO wordt een multifunctioneel stedelijk cluster en zal het huidige Heizelplateau transformeren tot een integraal onderdeel van de stad. NEO zal het internationale profiel van Brussel versterken door een plek te bieden aan internationale congressen, nationale evenementen, faciliteiten voor bedrijvigheid, vermaak, winkelen, leisure, recreatie, cultuur en politiek.
 
Het Heizelplateau heeft een unieke ligging binnen de stad en een geschiedenis die het publieke belang combineert met openbare vrijetijdsbesteding. Hier ligt de mogelijkheid om een forum voor Europa te creëren, een plek waar diversiteit samenkomt. Daarnaast is de locatie van grote betekenis als grote groene ruimte, zowel binnen het stedelijk netwerk als op locaal niveau.
 
Het masterplan vertoont een gestructureerde stedenbouwkundige strategie die steunt op vijf belangrijke pijlers: flexibiliteit, integratie, interactie, simultaan werken en robuustheid. Het ontwerp en de projectmethodologie presenteren een globale visie en ontwikkelingsproces voor het project. Het programma zal in meerdere fasen worden gerealiseerd. Door de fasering en de introductie van urbane ‘incubators’ in de eerste stappen ontstaat de mogelijkheid tot coördinatie van het programma en kruisfinanciering van de verschillende fasen. De uitwerking van het ontwerp en de realisatie van de sub-fases zal over een periode van ongeveer 10 jaar plaatsvinden.