Nieuws

OMA wint prijsvraag nieuwe bibliotheek in Frankrijk

OMA heeft de prijsvraag gewonnen voor een nieuwe bibliotheek in Caen, Frankrijk. Het 12.000 m2 nieuwe gebouw ligt aan de rand van de stad in een nieuw te ontwikkelen stadsdeel. OMA’s ontwerp werd gekozen uit vijf inzendingen van internationaal gerenommeerde architectenbureaus en wordt het eerste culturele project van OMA dat in Frankrijk wordt gerealiseerd.

De locatie voor de nieuwe bibliotheek, de Bibliothèque Multimédia à Vocation Régionale (BMVR), is het schiereiland Pointe de la Presqu’île, aan het kanaal Bassin Saint-Pierre in het centrum van Caen. Bepalend voor het ontwerp zijn twee spaken die elkaar kruisen. De uiteinden van deze spaken zijn gericht op vier herkenningspunten in Caen: de abdijkerken Abbaye-aux-Dames in het noorden en de Abbaye-aux-Hommes in het oosten, het hoofdstation in het zuiden en een nieuw te ontwikkelen stadsdeel in het westen.

Op de kruising komen vier hoofdafdelingen van de bibliotheek samen: geesteswetenschappen, natuurwetenschappen, literatuur en de kunsten. Het snijpunt bestaat uit twee grote langwerpige leeszalen die door enorme horizontale raampartijen uitzicht op de omgeving bieden. Het ontwerp voldoet aan de meest strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, door het maximaal benutten van daglicht in ondiepe ruimten.

OMA heeft een ruime ervaring in het ontwerpen en bouwen van bibliotheken. In 2004 voltooide OMA de befaamde Seattle Central Library. Op dit moment werkt OMA aan de Education City Library in Qatar. Voor Parijs heeft OMA drie maal een voorstel gedaan voor een bibliotheek: de Très Grande Bibliothèque de France in 1989 en twee gebouwen voor de Bibliothèque van Jussieu in 1992.

In Frankrijk heeft OMA een aantal projecten ontworpen waaronder het voorstel voor Parc de la Villette in Parijs in 1982, en diverse masterplannen en studies voor het zakencentrum La Défense. In 1994 voltooide OMA het 70 hectare masterplan Euralille en congrescentrum Lille Grand Palais, dat tevens een knooppunt is voor hogesnelheidstreinen. OMA heeft ook twee privé huizen in Frankrijk voltooid: Villa dall'Ava in Parijs (1991) en Maison à Bordeaux (1998), dat drie jaar na oplevering tot 'monument historique' werd benoemd.