Nieuws

Rubberhuis

In de serie leuke, bijzondere en/of mooie kleine projecten uit de ArchiNed inbox, vandaag het Rubberhuis van Zeinstra van Gelderen architecten.

Wat?
Het Rubberhuis is een rechthoekige amberkleurige monoliet (uitwendige maten 1,5 x 1,5 x 2,3 m), waarin een mysterieuze, eivormige ruimte is uitgehold. Eén bezoeker per keer kan het betreden en zo afstand nemen van de buitenwereld om tot zichzelf te komen.
De gedeeltelijk translucente wanden verlichten overdag de ruimte. In een van de wanden is een bankje opgenomen, in een andere wand bevindt zich een raampje, zonder uitzicht. De ingang is niets meer dan een verticale snede in een derde wand. Het gehele huis, inclusief bankje en raamkozijn, is in één keer gegoten.

Waarom?
Zeinstra van Gelderen architecten vindt het belangrijk om naast de reguliere ontwerpopdrachten uit de bouwpraktijk, zelf ook onderszoeksprojecten te initiëren. Het Rubberhuis is het resultaat van een dergelijk onderzoek naar het materiaal gietrubber. In tegenstelling tot vroegere experimenten met kunststoffen, waarin juist de lichtheid en dunheid wordt onderzocht, staat in het Rubberhuis de massa en zwaarte van het materiaal polyurethaan centraal.
Bij dit project wordt de vorm niet door een programma van eisen bepaald maar door de eigenschappen van een heel specifiek en ongebruikelijk materiaal. Het Rubberhuis vormt ook de belangrijkste inspiratie voor een performance door de dramaturg Tjyying Liu in Bochum.

Waar en wanneer?
– Van 25 augustus tot 1 oktober 2010 in Oberhausen, Hauptbahnhof Museumbahnsteig
– Van 1 oktober 2010 tot 10 oktober 2010 in Bochum nabij het Schauspielhaus in het kader van het Gastgastgeberproject (Ruhr 2010)
– Er wordt nog gezocht naar een mooi park waar het Rubberhuis na 10 oktober 2010 kan staan.