Nieuws

Divine

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed inbox: het interactieve paviljoen Divine. Ontworpen door architect Theo Reitsema en kunstenaar Daan Roosegaarde voor het kunstenfestival GrensWerk in Enschede.

Wat?
Divine is een interactief paviljoen dat reageert op haar bezoekers en hun bewegingen. De ruimte komt tot leven en verandert in uiterlijk en gedrag. Als paviljoen van de 21ste eeuw gebruikt het de zintuigen van de bezoekers om architectuur te verpersoonlijken.

Waarom?
In het kunstenfestival GrensWerk gaan theater, muziek, beeldende kunst en architectuur in elkaar op. Theo Reitsema werd uitgenodigd door Architectuur Centrum Twente en Grenswerk om een paviljoen aan de Cultuurmijl te ontwerpen. Voorwaarden waren dat hij een kunstenaar zou uitnodigen om mee samen te werken en dat het paviljoen een relatie zou aangaan met de publieke ruimte.

Waar?
Divine stond midden op de Museumlaan in Roombeek te Enschede. Het Cremermuseum en het Rijksmuseum staan beide scheef op het einde van de laan. Reitsema en Roosegaarde plaatsten het paviljoen op het midden van de laan, zodat de monumentaliteit van de laan tot zijn recht kwam.

Wanneer?
Tijdens het festival Grenswerk van 25 september t/m 12 oktober 2010.

Bijzonderheden?
Het paviljoen bestaat uit drie elementen met verschillende gradaties van transparantie. Een translucente vloer van polycarbonaat die de plek bepaalt. Een wand van houten lamellen die ruimte creƫert. Een kruis van een speciaal ontwikkeld smart-material, dat door het gedrag van de bezoekers van zwart naar transparant kan veranderen, waardoor grenzen vervagen.