Nieuws

Genomineerden AM NAi Prijs 2010 bekend

De AM NAi prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor het beste gerealiseerde project van een jonge architect (tot 40 jaar) in Nederland. Dit jaar kende de AM NAi prijs beduidend minder inzendingen dan voorgaande edities. De harde realiteit van de crisis lijkt hier een rol te spelen. Dat maakt het debat over de kwaliteit en waarde van architectuur als vak, als ambacht en als mechanisme extra relevant.
De 49 inzendingen werden beoordeeld op vernieuwingskracht; vakmanschap; omgang met context; ruimtelijke kwaliteit van zowel het interieur als het exterieur; referentie en positionering in de tijd; sociaal- en cultureel bewustzijn; reflectie en durf. De jury bezocht een selectie van gebouwen en nomineerde er uiteindelijk zes.
 
– Urban Activator in Rotterdam van Atelier Kempe Thill;
– Parksite – Woonhuis Laupman Rots in Rotterdam van Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten;
– Hiphouse in Zwolle van Atelier Kempe Thill;
– Merry – Go- Round, Bungalow Park Landa in Ruinen van Ira Koers;
– De Zevenster, Lootsbuurt in Amsterdam van ANA architecten;
CitizenM Hotel Amsterdam city in Amsterdam van Concrete.

De jury over de zes genomineerde gebouwen:
Urban Activator in Rotterdam van Atelier Kempe Thill: ‘Een on- Nederlandse therapie voor een Nederlands probleem’. ‘Dit strakke, simpele paviljoenachtige object maakt het plein tot een meer gedefinieerde ruimte. (…) Deze ingreep heeft de potentie deze lege ruimte te transformeren in een plein dat weer onderdeel uitmaakt van de stadsplattegrond.’

Parksite, Woonhuis Laupman Rots in Rotterdam van Doepel Strijkers Architects i.s.m. Lex-Architecten: ‘De toekomst van de architectuur is ook een op maat gesneden en creatieve omgang met de bestaande gebouwde omgeving. (…) Dit woonhuis ligt vrij onopvallend verscholen achter een straatgevel. Van binnen doet het denken aan een moderne stadsvilla. Vooral de geslaagde omkering van een utilitaire typologie, een voormalige ambulancegarage, naar een villa is verrassend.’
 
Merry- Go- Round, Bungalow Park Landa in Ruinen van Ira Koers: ‘Dit is tegelijkertijd een vrolijk en een vernuftig project. Erg spannend en inspirerend, maar ook vernieuwend.’ ‘Architectuur maken betekent ook op het punt komen dat de bewoner de vraag stelt waarvan hij niet wist dat hij die had. Hier is echter geen specifieke bewoner; toch geeft het project antwoord op die vraag. Er is gezocht naar een andere typologie voor het tijdelijk verblijven.’
 
Hiphouse, Zwolle van Atelier Kempe Thill: ‘Het project combineert sociale woningbouw en studentenhuisvesting op ingenieuze wijze. Beide zijn geen gemakkelijke opgaven. Dit project laat zien dat met een minimum aan middelen maar een maximum aan vasthoudendheid en vakmanschap, ruimtelijke kwaliteit gecreëerd kan worden. In al zijn schijnbare simpliciteit een mooi voorbeeld van ‘nieuwe eenvoud’.
 
De Zevenster, Lootsbuurt in Amsterdam van ANA Architecten: ‘Woningbouw in de binnenstad is een steeds meer voorkomende opgave, deze jonge architecten lijken beter in staat deze opgave te vervullen dan menig gearriveerd bureau. Dit is wat architectuur te allen tijde zou moeten nastreven, je vak simpelweg heel goed uitvoeren.’
 
CitizenM Hotel Amsterdam city in Amsterdam van Concrete: ‘CitizenM is een slimme vernieuwing van de hoteltypologie en hoewel tijdelijk van aard niet tijdelijk van sfeer. Het is duurzaam en efficiënt zonder muffig te worden.’

De jury bestaande uit Mariet Schoenmakers (directeur AM Concepts), Ole Bouman (directeur NAi), Nanne de Ru (Powerhouse Company en winnaar AM NAi prijs 2008), Michelle Provoost (Crimson Architectural Historians), Bjarne Mastenbroek (SeARCH, voorzitter BNA), Christian Rapp (Rapp+Rapp) en Nasrine Seraji (Atelier Seraji) maakt aan het einde van dit jaar de winnaar bekend.