Nieuws

Nationale Staalprijzen 2010

De 2010-editie van de tweejaarlijkse Nationale Staalprijs heeft 5 winnaars opgeleverd, één in elke deelnamecategorie. Architect Hans van Heeswijk, voorzitter van de jury, maakte deze uitslag bekend tijdens de Nationale Staalbouwdag op 14 oktober in Gorinchem.

De jury koos de vijfwinnaars uit in totaal 140 inzendingen. Daarvan waren in totaal 14 voor de prijs genomineerd. Alle deelnemende projecten werden in 2009 of 2008 voltooid.

Winnaar in de categorie utiliteitsbouw
Restaurant Jinso paviljoen in Amsterdam ontworpen door Cepezed
Uit het juryrapport: 'Dit project springt vooral constructief in het oog. Het idee de stabiliteit van het dak driedimensionaal op te lossen met een samengestelde ringbalk was tot nu toe alleen bekend van stadions. Een dergelijke toepassing op deze kleine schaal is slim en uitgekiend: echt vernieuwend. De uitwerking is mooi, met koudgebogen glas en slanke staalprofielen, waarbij de constructieve veelzijdigheid van staal vernuftig is gebruikt. De details zijn met veel aandacht vormgegeven. Een overtuigende winnaar in deze categorie door het slimme en integrale ontwerp, waarmee vormgeving, constructie en uitvoering zijn verenigd in een krachtig eindresultaat.'

opdracht Sojin Holding, Amsterdam constructief ontwerp DHV Bouw en Constructie, Rotterdam uitvoering Bouwteam General Contractors, Delft staalconstructie Meijers Staalbouw, Serooskerke en BRS Building Systems, Moerkapelle.

Winnaar in de categorie industriebouw
Bedrijfsgebouw Wilo Nederland in Westzaan ontworpen door Benthem Crouwel Architekten
Juryrapport: 'Het gebouw ziet er van buiten én van binnen consequent en overtuigend uit. Alles in dezelfde sfeer, zorgvuldig ontworpen tot aan het vaste meubilair toe. De constructie is uitgekiend en helder. Minder overtuigend is de legitimatie van de enigszins brutalistische schuine vorm: de functie geeft daartoe niet echt aanleiding. Stedenbouwkundig staat het gebouw goed op z’n plek, met precies het goede uitzicht. Het gebouw is een verademing, niet in de laatste plaats door de humor die het uitstraalt.'

opdracht Wilo Nederland, Westzaan constructief ontwerp Pieters Bouwtechniek, Delft uitvoering De Geus Bouw, Broek op Langedijk staalconstructie Oostingh Staalbouw, Katwijk.

Winnaar in de categorie woningbouw
Drie woningen Veenhuizerweg in Apeldoorn ontworpen door Courage Architecten
Juryrapport: 'Nuchter, ingetogen en zonder aandachttrekkende details. Deze woningen laten overtuigend zien dat met staal mooie, functionele en aangename woningen zijn te maken die niet alleen bereikbaar zijn voor zeer vermogende particulieren. En ook dat met industriële producten schakering en variatie mogelijk is. Een bijzonder fraai en toegankelijk ensemble en visitekaartje. Dit project breekt een lans voor een meer structureel en grootschaliger gebruik van staalconstructies in de (vrijstaande) woningbouw. Consequent, ver boven gemiddeld, prijzenswaardig. Zo zou je wensen dat veel meer woningbouw zou zijn.'

opdracht Van Berlo Ontwikkeling, Apeldoorn constructief ontwerp Bartels Ingenieurs voor Bouw en Infra, Apeldoorn uitvoering Nikkels Bouwbedrijf, Wilp staalconstructie Horst Staalbouw, Epe.

Winnaar in de categorie infrastructuur
Samuel Beckett-brug, Dublin (Ierland) ontworpen door Santiago Calatrava
Juryrapport: 'De opgave voor een grote beweegbare brug is hier opgelost met een combinatie van een draaibrug en een tuibrug. Dat lijkt in eerste instantie misschien niet logisch, maar is het wél. De krachten in het brugdek zijn in evenwicht, wat de brug tot een autonome, zuivere constructie maakt. Wel duidt het uitzonderlijk zware contragewicht erop dat de vorm niet is geoptimaliseerd naar een efficiënte krachtafdracht. Anders dan bij sommige andere ontwerpen van Calatrava is de vormgeving doeltreffend. De pyloon geleidt de grote drukkrachten mooi naar de fundering. Een goed doordacht en elegant landmark voor Dublin.'

opdracht Dublin City Council, Dublin (Ierland) constructief ontwerp Santiago Calatrava, Zürich (Zwitserland) en  Hollandia, Krimpen aan den IJssel uitvoering Joint Venture Graham-Hollandia, Dublin (Ierland) staalconstructie Hollandia, Krimpen aan den IJssel.

Winnaar in de categorie karakteristieke stalen bouwdelen
Overkapping station Amsterdam-Sloterdijk in Amsterdam ontworpen door Movares
Juryrapport: 'Alsof er geen randvoorwaarden waren, zo compromisloos ziet deze stationskap eruit. Toch legden de twee bestaande betonnen viaducten allerlei beperkingen op aan het ontwerp. Slim bedacht is om de stalen kapconstructie op één plaats horizontaal te fixeren en verder horizontaal te laten schuiven. Op deze manier hoefde geen rekening te worden gehouden met de dilataties in het onderliggende viaduct en blijft de kap verschoond van een veelheid aan stabiliteitsvoorzieningen. De opleggingen van de kapspanten zijn goed vormgegeven. Koudgebogen glas maakt een lichte staalconstructie mogelijk en vereenvoudigt de uitvoering. Een sterk constructief ontwerp dat de meerwaarde van staal bewijst en de Nationale Staalprijs volop verdient.'

opdracht Prorail IP Stations en Transfer, Utrecht  constructief ontwerp Movares, Utrecht uitvoering Van Hattem en Blankenvoort, Haarlem en  Hollandia, Krimpen aan den IJssel staalconstructie Hollandia, Krimpen aan den IJssel glas BRS Building Systems, Moerkapelle.