Nieuws

Uitschuif BiebBus voor de Zaanstreek

Als het niet uit de breedte kan, en ook niet uit de lengte, dan maar de lucht in! Jord den Hollander bedacht een innovatieve uitschuif bibliotheekbus voor de Zaanstreek.

Wat?
De Zaanstreek is geografisch gezien een enorm groot gebied met verschillende grote en kleinere woonkernen. Omdat het financieel niet haalbaar is om alle gebieden te bedienen met een vaste vestiging van de Bieb, is gezocht naar een mobiele oplossing. Vooral jonge kinderen kunnen niet zelfstandig grote afstanden afleggen, daarom is de Biebbus speciaal bedoeld voor kinderen van het basisonderwijs.
Om het enthousiasme voor het lezen extra te bevorderen zocht de opdrachtgever naar een ontwerp dat spannend was en de kinderen zou uitdagen. Niet alleen maar een kar met boeken, maar een "space ship" waar je naar uit kunt kijken. Opgave was bovendien om een biebbus te ontwerpen waar niet alleen ruimte was voor een volledige boekencollectie, maar ook plek om te lezen, te computeren, films te bekijken en voordrachten te houden.

Waarom schuiven?
De Zaanstreek heeft veel smalle straten en nauwelijks ruimte om een conventionele bibliotheekbus te parkeren en vervolgens in de breedte uit te klappen. Aangezien er een minimum oppervlakte van 50M2 was gevraagd, kon er alleen ruimte worden gecreëerd door de lucht in te gaan. Een hergebruikte zeecontainer is daarvoor op een standaard oplegger geplaatst. In de container is een nieuwe ruimte geplaatst die tevoorschijn komt zodra de container omhoog wordt geschoven. Een extra voordeel van het omhoogschuiven is, naast het letterlijk verdubbelen van de ruimte, dat de kinderen een uitkijkplatform krijgen. Met glazen doorkijkvloeren en spiegelende plafonds wordt een bezoek aan de biebbus extra aantrekkelijk en spannend voor de doelgroep. Op de ‘begane grond’ van het uitgeschoven geheel bevinden zich de boeken, in de ‘bovenkamer’ kun je lekker lezen en hangen op je fatboy in je eigen kraaiennest, terwijl je door de grote patrijspoorten overzicht houdt over je dorp.

Waar en wanneer?
De Biebbus bezoekt volgens een vast schema zo'n veertig verschillende scholen overal in de Zaanstreek. De animo voor de Biebbus is dermate groot dat besloten is om een tweede Biebbus te laten bouwen. In overleg met de gemeenten Zaanstad, ormerland en Oostzaan zijn inmiddels alle standplaatsen bepaald.
Het eerste ontwerp voor de nieuwe Biebbus dateert van december 2009. In augustus werd de bus, na vele tests, opgeleverd. Vanaf september is de eerste Biebbus in bedrijf. De tweede Biebbus zal in december worden opgeleverd. Tijdens Cinekid, in de herfstvakantie van 22 t/m 29 oktober, zal de bus tentoon worden gesteld op de kade voor ARCAM in Amsterdam.

Technische omschrijving:
Totaal vloeroppervlak 52m2
Hoogte: 5.75 m
Aantal standplaatsen: 20
100 meter boekenplank
4 internet pc's op het panoramadek
Plaats voor 30-45 kinderen