Nieuws

Atelier Kempe Thill wint Open Oproep Harmonie Antwerpen

Hoewel het van de zomer al bekend was, is het nu dan officieel rond, Atelier Kempe Thill zal het ontwerp maken voor een vernieuwde zaal Harmonie in Antwerpen.

De nieuwe Harmonie, Antwerpen

De huidige zaal Harmonie, in het gelijknamige park, werd in 1846 gebouwd door stadsbouwmeester Pieter Dens als concertzaal met grote balzaal. Sinds het begin van de vorige eeuw deed het gebouw dienst als feestzaal maar viel enkelen jaren geleden in onbruik, met uitzondering van de originele orangerie dat nu een seniorenlokaal is.
Met het project Stille Ruimte wil de eigenaar, de stad Antwerpen, de zaal Harmonie nieuw leven inblazen. Het is een plek waar speciale diensten (uitvaarten, huwelijken,…) plaatsvinden voor mensen die nu niet terecht kunnen of willen in bestaande kerken, moskeeën, synagogen, rouwcentra. Het moet een plek worden waar symbolische bijeenkomsten plaatsvinden, een plek voor individuele zingeving en een plek die ontmoetingskansen biedt.

Na een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester werden vijf bureaus (Bureau Alle Hosper – Braaksma & Roos Architectenbureau; Hans Verstuyft architecten; moriko kira architect; Atelier d'Architecture Pierre Hebbelinck en Atelier Kempe Thill architects and planners) gevraagd een voorstel te doen.
De jury koos voor het voorstel dat Atelier Kempe Thill architects and planners in samenwerking met het Atwerpse RE-ST maakte omdat dit het meest voldeed aan de criteria. De historische eigenheid van de architectuur vormde het vertrekpunt. Het gebouw zal nauwgezet worden gerestaureerd waarbij ontbrekende historische gebouwdelen en ornamenten worden vervangen door nieuwe elementen in een eigentijdse interpretatie.
De herinrichting van het historische park waaraan de Harmonie ligt, maakt onderdeel uit van de opdracht. Landschapsarchitect Paul Deroose is hiervoor aangetrokken.

Wanneer het voorontwerp goedgekeurd wordt, zullen de plannen in een bewonersvergadering voorgesteld worden. Naar schatting zou dat in het voorjaar van 2011 zijn.