Nieuws

KCAP met Ateliers 115 winnen prijsvraag in Frankrijk

KCAP Architects&Planners, in samenwerking met de lokale architecten Ateliers 115, hebben de internationale competitie voor de renovatie en uitbreiding van een kantoorgebouw in Neuilly-sur-Seine gewonnen. Het team werd gekozen als winnaar uit een groep van vijf internationale deelnemers.

Het bestaande kantoorgebouw is een ontwerp van de Zwitserse architect Roland Rohn voor Laboratoires Roche uit 1969-71. Het staat op een bijzondere locatie aan het hoofd van de Seine "Ile de la Jatte", in een groene omgeving en omringd door water aan twee kanten, tegenover de hoofdingang van een groot sportterrein. De Franse tak van de Zwitserse Züblin Immobilien Group zal de renovatie en uitbreiding van het gebouw na het geplande vertrek van Laboratoires Roche in de herfst van 2011 ontwikkelen. Het programma omvat de renovatie van het bestaande kantoorgebouw van 17.000 m2 en de eventuele uitbreiding ervan. Van het nieuwe gebouw wordt verwacht dat de
gevels, installaties en ruimtelijke flexibiliteit voldoen aan de huidige normen voor duurzaamheid en efficiëntie.

In het ontwerp wordt elk van de bestaande vleugels zijdelings uitgebreid. Dit creëert een volumespel van vier fijn gedifferentieerde bouwdelen, gegroepeerd rond een centrale kern, die ieder naar een andere richting zijn georiënteerd. Voor het toekomstig flexibel gebruik biedt de interne organisatiestructuur opties voor zowel een klassieke kantoor lay-out en open kantoorvloeren. Ook biedt het concept mogelijkheden om een of meerdere huurders te huisvesten.

Alle ingrepen tonen groot respect voor de kwaliteiten van het gebouw: de transparantie, de gevel en de afwerking van het interieur. "De details van de vliesgevel, het houtwerk van de interne scheidingswanden en de natuursteen op de begane grond – al deze elementen leiden tot een zekere charme en luxe, zonder in opzichtigheid of uitbundigheid te vervallen. We streven naar maximaal hergebruik van deze elementen en behouden de sfeer die dit mooie en puur ontworpen gebouw uit de jaren 70 uitstraalt", zegt Ute Schneider, architect en directrice van KCAP in Zürich.

Het concept is een ontwerp van KCAP en Ateliers 115 met de adviseurs CapTerre (duurzaamheid), Deerns Nederland (bouwfysica) en de Japanse kunstenaar Nobu Nakanishi. Het ontwerp zal verder worden uitgewerkt voor de bouwvergunningsaanvraag in het voorjaar van 2011. Begin bouw is gepland in de herfst van 2011, de oplevering wordt verwacht in het najaar van 2013.