Nieuws

Kevin Winters (PHL Hasselt) wint 1e prijs EAP 2010

De EAP (Euregionale Architectuurprijs) die jaarlijks wordt toegekend aan de beste afstudeerprojecten van de zes architectuur opleidingen uit Aken, Luik, Hasselt en Maastricht, werd 13 november voor de twintigste maal uitgereikt.

Uit circa 400 afstuderenden van het collegejaar 2009-2010 werden 35 projecten geselecteerd voor deelname aan de competitie. De jury, bestaande uit Juliette Bekkering, André Kempe, Olivier Bastin en Gerard Extra besloot de drie prijzen als volgt toe te kennen.

De eerste prijs gaat naar Kevin Winters (PHL Hasselt) voor zijn afstudeerproject Designdepot Oud-Rekem.
Uit het juryrapport: "Dit project slaagt erin de bestaande situatie compleet om te gooien door één krachtige en elegante interventie. Het negatieve aspect van het kunstmatige kanaal is doorontwikkeld en komt de locatie nu ten goede. Het watervlak wordt een openbaar plein en biedt interessante mogelijkheden voor de historische locatie en nieuwbouwprojecten. Het project sluit perfect aan op deze andere omgeving, terwijl het ondertussen een rijkdom aan bestaand erfgoed onthult, dat eerder verborgen was. De wegen naar binnen en buiten zijn opnieuw gedefinieerd door verrassende ruimtelijke relaties te
creëren tussen het oude en het nieuwe. Het water en de grote glazen oppervlakken vormen een rustige en duidelijke achtergrond voor het nieuwe gebouw. De jury is zeer enthousiast over de verfijning en intelligentie van het concept en de uitwerking ervan. Het project slaagt er niet alleen in het dorp zelf naar een nieuw niveau te tillen maar vormt ook een nieuw en subtiel oriëntatiepunt."

De tweede prijs gaat naar Maike Basista (RWTH Aachen) voor Müllkraft.
Uit het juryrapport: "De jury is enthousiast over de manier waarop een – gewoonlijk genegeerd – bouwthema, is omgezet in een overtuigend architecturaal ontwerp. Het ontwerp heeft de vorm van een prototype dat de jury doet denken aan de utopische studies van Étienne-Louis Boullée. Het project schetst op een charmante manier een levendig scenario van het afvalverbrandingsproces. Verschillende aspecten van compositie, functie, technische aspecten en presentatie worden op een prachtige, bijna dramatische, manier behandeld en resulteren in een sterk iconografisch werk."

De derde prijs gaar naar Wytske van de Veen (HS Zuyd/Academie van Bouwkunst Maastricht) voor haar project Hotel de Boot Gemist.
Uit het juryrapport:"Dit project is vast het meest besproken werk. Het polariseert op een positieve manier. Het project zet aan tot fantaseren over ruimte. De jury is geïntrigeerd door de gevoeligheid waarmee de verschillende aspecten van het voorstel zijn uitgewerkt. Het project geeft een mening weer op de grens tussen architectuur en kunst, waarbij het complete leven en werk van de ontwerper worden meegenomen. Het is gebaseerd op een bepaald landschap en de omgeving, en ontwikkelt zeer authentieke kunstvoorwerpen die niet alleen een gevoel van plaats oproepen maar ook een gevoel van ruimte. Deze focus op fysieke aspecten en verschijnselen wordt zeer gewaardeerd door de juryleden."

Eervolle vermeldingen gingen nog naar de volgende drie afgestudeerden:
Michael Scheuvens (RWTH Aachen) voor het project HMS Unicorn.
Nele Mortelmans (PHL Diepenbeek) voor het project Floating Farm.
Johannes Jung (RWTH Aachen) voor het project Wohnpolitik – Residence for the EU, Brussels