Nieuws

Scheurwater van den Hoven wint prijsvraag Staedion

Reypoort is een bijna 100 jaar oude poort in Transvaal, die na een slooptraject bewaard is gebleven. Rondom deze poort zijn 51 nieuwbouwwoningen gebouwd. Voor de invulling van de ruimte boven de poort schreef woningcorporatie Staedion een wedstrijd uit. Zestien inzendingen werden teruggebracht tot de meest kansrijke en creatieve top drie. Woensdag maakte Staedion het winnende ontwerp bekend: een stadskas voor educatie, werk en ontmoeting.

Deze ‘Hortus Transvaal’ is een idee van Scheurwater van den Hoven en Schrijnen Groep. De jury, een vertegenwoordiging van de gemeente, bewoners en Staedion, vond vooral de koppeling tussen tuinbouw, educatie en de buurt heel sterk. Scholieren van het lager, voorgezet en beroepsonderwijs kunnen in de kas kennis maken met de herkomst van voedsel en de meer technische en ondernemende kanten van de tuinbouwsector. De stadskas, die ook verse groente aan lokale keukens levert, is tevens een plek om het belang van gezonde voeding uit te dragen. In het weekend kunnen zorginstellingen terecht in de kas, voor een dagbesteding van hun cliënten. Ook is de ‘groene stadskamer’ beschikbaar voor bijeenkomsten.

De tweede prijs was voor Dittmar Bochmann Architecten en PFC² B.V. Zij ontwierpen een vrij indeelbare ruimte, waarin gewoond en gewerkt kan worden. Binnen dit ontwerp zijn diverse invullingen mogelijk. De toekomstige bewoners en/of gebruikers praten, denken en beslissen hier gezamenlijk over, volgens het principe van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

NEXT Architects & HEDEN B.V. verdiende de derde plek met hun plan ‘Heden daar’: een kunstcentrum, atelier en woonruimte, waar professionele kunstenaars de kans krijgen voor en met wijkgenoten kunstprojecten te realiseren.

De ontwikkelprijsvraag was een integrale opdracht waarbij ontwerp, uitvoering en exploitatie gecombineerd moeten worden. Staedion geeft de winnaar vier maanden de tijd om de haalbaarheid van het plan ‘Hortus Transvaal’ aan te tonen. Wanneer het plan niet uitvoerbaar blijkt, krijgt de winnaar van de tweede prijs de kans om zijn plan te realiseren.