Nieuws

Winnaar Lensvelt de Architect interieurprijs 2010

De Lensvelt de Architect interieurprijs 2010 is uitgereikt aan Concrete Architectural Associates voor het ontwerp van De Nieuwe Bibliotheek in Almere. In het overvolle en feestelijk ingerichte Gebouw de Bazel te Amsterdam overhandigde Hans Lensvelt de prijs aan Concrete. Het bureau ontving een bedrag van € 12.000,- én de speciaal voor deze prijs door Muurbloem ontworpen LAi Award.

Door De Nieuwe Bibliotheek in te richten als winkel, beantwoordt Concrete aan de wens van de opdrachtgever om geen standaard bibliotheek te maken, maar een meer commerciële inrichting waarin de boeken niet alleen worden gelezen, maar ook aangeprezen. Hierdoor wordt de bibliotheek een aantrekkelijke verblijfplaats in de stad. De wijze waarop de bibliotheek is ingericht dwong bij de jury veel respect af. Dat geldt ook voor de professionele manier waarop Concrete samenwerkte met Meyer Van Schooten en met Thonik en Reinout Homan. Overzichtelijkheid en een snelle route bedienen de ‘run shopper’, slingerende kasten organiseren het bibliotheeklandschap en creëren een omgeving van avontuur voor de ‘fun shopper’. Resultaat is een belevingswereld waarin grafiek, logistiek en kleurgebruik goed op elkaar zijn afgestemd. Interieur en architectuur ondersteunen elkaar. Tegelijkertijd vormt het interieur een geheel eigen ambiance.

De jury vond dat dit cultuurwarenhuis een goed antwoord vormt op de huidige jongerencultuur. Daarbij heeft De Nieuwe Bibliotheek zich een vanzelfsprekende plaats in Almere verworven. Omdat het project zowel ruimtelijk overtuigt, als groot vakmanschap vertoont en een verpletterende indruk maakt op de bezoeker, ontvangt Concrete de Lensvelt de Architect interieurprijs dit jaar. Het interieur slaat een vanzelfsprekende brug naar de alledaagse stedelijke context, en is tevens voor de bezoekers begrijpelijk en attractief.

De jury bestaat dit jaar uit Kees Rijnboutt (voorzitter, Rijnboutt bv), Hans Maréchal (M+R interieurarchitecten), Ira Koers (Bureau Ira Koers), Christoph Grafe (TU Delft), Fokke Rakers (projectbureau huisvesting VUmc) en Harm Tilman (secretaris van de jury, hoofdredacteur de Architect).
De genomineerden waren:
– Loft everything_but_the_boy in Antwerpen door BULK architecten
– Kantoor Umicore in Hoboken door Conix Architects
– Winkel SPRMRKT STH in Amsterdam door Doepel Strijkers Architects
– Paviljoen De Loketten in Brussel door farris.schöning
– ’t Japanse Winkeltje in Amsterdam door NEZU AYMO architects