Nieuws

Amsterdamse en Rotterdamse prijzen uitgereikt

Wethouder Maarten van Poelgeest van Amsterdam heeft op 9 december jl. de Zuiderkerkprijs 2010 uitgereikt aan het project Buurtfabriek Ruimzicht. De prijs werd voor de dertiende keer toegekend aan het beste woningbouwproject dat het afgelopen jaar is gerealiseerd. In Rotterdam reikte Wethouder Hamit Karakus gisteren de Rotterdam Architectuurprijs 2010 uit aan de RDM Campus en de Jan Prins/Willibrord-school.

Jan Prins School en Willibrordschool in Rotterdam

De Zuiderkerkprijs 2010 is toegekend aan het project Buurtfabriek Ruimzicht aan de Kostverlorenkade in West, van Architectenbureau Marlies Rohmer en opdrachtgever Stadgenoot. De jury bestond uit Karin Laglas (juryvoorzitter, decaan Bouwkunde TU Delft), Ludo Grooteman (Dok architecten) en Joost Zonneveld (Het Parool). Uit het juryrapport: "Er is sprake van sprekende eigentijdse architectuur. Er is op bijzonder elegante wijze invulling gegeven aan de plek door aan te sluiten op de bestaande bouw en historische verkaveling. Het gebouw is opgedeeld in verschillende, tegen elkaar aan geplakte volumes die in grootte variƫren. Daardoor ontstaat een schaal en korrel die past bij de directe omgeving zonder die te imiteren. De constructie en dakvorm resulteren bovendien in mooie, vrij indeelbare binnenruimtes."

Het gebouw van Jan Prins School en Willibrordschool in het centrum van Rotterdam is de winnaar geworden van de vakprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2010. De vakjury bestond uit voorzitter Francine Houben (directeur Mecannoo), Olv Klijn (directeur .FABRIC en auteur juryrapport), Helen van Duin (directeur van De Key-De Principaal), Hans Ibelings (hoofdredacteur tijdschrift A10), Walter Spangenberg (algemeen directeur ABT). Voorzitter Francine Houben reikte de prijs uit aan de opdrachtgevers en ontwerpers. De vakjury heeft de school in het Laurenskwartier tot winnaar uitgeroepen omdat het zowel in ruimtelijk als in programmatisch opzicht een overtuigende ingreep is van Arconiko Architecten.

De herontwikkeling van het RDM terrein tot een RDM Campus waar onderwijsinstellingen en bedrijven samenwerken aan een duurzame toekomst werd door het publiek gewaardeerd. Het terrein en de gebouwen hebben een geheel nieuwe invulling gekregen. Het is van een verloederd en verlaten terrein veranderd in een gebied waar hightech innovaties worden ontwikkeld. De tweede publieksfavoriet is de transformatie van de SS Rotterdam.