Nieuws

ONIX is Architect van het Jaar 2010

ONIX uit Groningen en Helsingborg (Zweden), het internationaal werkende architectenbureau van oprichters Alex van de Beld en Haiko Meijer, won de categorieprijs voor middelgrote bureaus en werd aansluitend door de jury unaniem gekozen als ‘Architect van het Jaar 2010’.

v.l.n.r. ONIX: Allart Vogelzang, Alex van de Beld en Haiko Meijer – foto Rene van den Burg:

De Architect van het Jaar Prijs kent een thematische aanpak. Voor deze editie werd gekozen voor het thema 'de Opdracht': hoe gaat het bureau om met de architectuuropdracht en dat gedurende het gehele ontwerp- en bouwproces vanaf de verwerving tot en met de nazorg.

De jury bestond uit Bjarne Mastenbroek, Uda Visser, Machiel Spaan en Hans Ibelings (voorzitter). Uit het juryrapport: "[…] De jury heeft unaniem besloten de Architect van het Jaar Prijs 2010 toe te kennen aan het architectenbureau dat in innovatiekracht en vakmanschap, in de kwaliteit van de presentatie en de reflectie op het eigen werk, in de consistente houding binnen het vak en in de betoonde verantwoordelijkheid voor de maatschappij, met kop en schouders boven de anderen uitstak: ONIX uit Groningen en Helsingborg!"

De drie categorieprijzen werden als volgt verdeeld:
– Categorie Small (tot 10 fte): Moriko Kira Architect uit Amsterdam
– Categorie Medium (10-20 fte): ONIX uit Groningen en Helsingborg (Zweden)
– Categorie Large (boven 20 fte): hvdn architecten uit Amsterdam
Publieksprijs ging naar LEVS Architecten uit Amsterdam.

De prijs is ingesteld door ArchitectenWerk en heeft als doel om – naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van het gerealiseerde werk – ook de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.