Nieuws

WE architecten wint CASA NOVA 2010

WE architecten uit Amsterdam is met het ontwerp ‘een tweede jeugd’ de winnaar geworden van CASA NOVA 2010, de jaarlijkse architectuurwedstrijd van het Stadsgewest Haaglanden.

Winnend ontwerp van WE architecten

CASA NOVA had dit jaar als thema `Transformatie van kantoren: woningen voor de toekomst’. Het aanbod van kantoorvloeren ligt in Nederland op zes miljoen vierkante meter. Tegelijkertijd kampt ons land ook met een oplopend tekort aan woningen. Dus wat ligt er meer voor de hand dan die twee problemen in één keer op te lossen?
Met de jaarlijkse ontwerpwedstrijd CASA NOVA wil het Stadsgewest Haaglanden projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten stimuleren om vernieuwend en gevarieerd te bouwen.
 
Eerste prijs: ‘een tweede jeugd’ van WE architecten uit Amsterdam
De jury waardeert de themaparken in het ontwerp en is te spreken over de vele creatieve ideeën. De leden van de jury zijn het erover eens dat dit een plek is ‘waar men wil wonen’. De jury ziet dat de ontwerpers over de aansluiting van het ontwerp op de omgeving hebben nagedacht. Wel is zij van mening dat er nog enkele punten zijn die te wensen overlaten. De invulling van het terrein noemt de jury wat ‘hokkerig’.
 
Tweede prijs: ‘Sencity’ van Carlo van Steen uit Amsterdam
De jury waardeert de vele activiteiten die de architect in het ontwerp heeft verwerkt. Men acht het ontwerp politiek en financieel haalbaar. De architectonische uitstraling van het ontwerp wordt positief ontvangen. Men is minder te spreken over de aansluiting op de bestaande omgeving en het grote aantal parkeerplekken in het ontwerp.
 
Derde prijs: ‘Haagse School 2.0’ van Ruimtelab uit Rotterdam
De jury waardeert de relatie die het ontwerp met de achtergelegen school aangaat. Ook is men enthousiast over de functies en de activiteiten die in het ontwerp zijn gebracht. De weergave van de moderne 50+er valt in goede aarde bij de jury. Minder te spreken is men over de architectuur van het ontwerp, die niet zo duidelijk is weergegeven. De ingrepen die bij het ontwerp zijn gedaan acht men groot.
 
Publieksprijs: ‘Loon naar werken’ van raumtaktik uit Delft
Met 501 van de in totaal 1.416 uitgebrachte stemmen, is deze inzending de winnaar geworden van de publieksprijs. De jury waardeert de architectonische kwaliteit van de nieuwbouw. De woongroep die in het project is geprojecteerd, vindt de jury ‘origineel’. Minder enthousiast is men echter over de aansluiting van het ontwerp op de bestaande omgeving, deze komt niet duidelijk over.
 
De jury bestond uit: voorzitter Bé Emmens (regiobestuurder Wonen van het Stadsgewest Haaglanden), Sander Geelinck (projectmanager leegstaand vastgoed bij SBR en medeauteur ‘De Tranformatiewijzer’), Paul Delbeek (Hoofd afdeling Verkoop en Vastgoed Rijksvastgoed, Regionale directie West), José van Sprundel (architect bij TAK architecten te Delft) en Ellen Tuyn (betrokken inwoner Den Haag en mogelijke doelgroep).
De eerste prijs werd beloond met € 6000,-, de tweede prijs met € 3000,-. de derde met € 1000,- en de publieksprijs met € 500,-