Nieuws

Wingender Hovenier wint prijsvraag in Zurich

Wingender Hovenier Architecten heeft in samenwerking met Hara Vogel Architekten en Müller Illien Landschaftsarchitekten de internationale prijsvraag voor woningbouw op het Freilager Albisrieden in Zürich gewonnen.

Het uit 1924 daterende handels- en industrie depot ligt in het stadsdeel Letzi, grenzend aan het centrum van Zürich. Om ruimte te bieden aan de sterk toenemende vraag naar woningen in Zürich is besloten tot de transformatie van het gebied tot een hoogstedelijk woningmilieu met appartementen, kantoren, bedrijfsruimten en winkels. Het masterplan van Meili Peter Architekten en Vogt Landschafts-architekten voorziet in de renovatie en uitbreiding van de bestaande pakhuizen en de nieuwbouw van twee woning ensembles.

In het ontwerp met 270 appartementen en een parkeergarage voor het zuidelijke plandeel is ingezet op een omdraaiing van de in het masterplan voorgeschreven gebouw oriëntatie. De ruimte die daarmee rond het ensemble ontstaat is gebruikt om een ontspannen overgang naar het omliggende gebied en de bestaande baksteen pakhuizen te bereiken. In het ontwerp zijn de woningen toegankelijk via twee hoven die aansluiten op de hovenstructuur van het noordelijk gelegen ensemble naar ontwerp van Rolf Mühlethaler.

Het ontwerp voldoet aan de hoge duurzaamheidscriteria in Zwitserland. De woonkamers en balkons liggen gedraaid ten opzicht van het hoofdvolume. Naast de optimale oriëntatie ten opzichte van de zon richten de woningen zich op het uitzicht naar de Uetliberg. De vertandende, zelfdragende metselwerk gevels krijgen door deze verdraaiing een sterke plastiek. De balkons zijn in de gevels opgelegd en maken een optimale isolatie van het gebouw mogelijk.

Het ontwerpteam heeft inmiddels opdracht gekregen voor het ontwerp. De start van de uitvoering van het ensemble is medio 2012 voorzien.

De geselecteerde deelnemende teams aan de besloten prijsvraag waren verder: Atelier WW Architekten SIA AG, (Zürich), Burkhalter Sumi Architekten (Zürich), Burkhard Meyer Architekten BSA (Baden), EM2N Architekten AG (Zürich), Hild und K, Architekten GmbH (München), Märkli Architekt (Zürich), Sabarchitekten (Basel).