Nieuws

DAFdf wint opdracht in Mexico City

Het Nederlands-Mexicaans bureau DAFdf arquitectura y urbanismo (Gabriela Bojalil en Paul van der Voort) heeft een besloten prijsvraag gewonnen voor de realisatie van 8 appartementgebouwen in het zuiden van de metropool Mexico City.

Uitgangspunten voor het ontwerp zijn het behoud van de aanwezige bomen, een goed uitzicht en orientatie van de apartementen, landschapelijkheid en gefaseerde ontwikkeling. De torens zijn uitermate compact om de claim op de buitenruimte te beperken. Ze variƫren in hoogte en hun orientatie is steeds gedraaid t.o.v. de tegenoverliggende torens en t.o.v. de randen van het terrein. Tegelijkertijd ontstaat er een serie aaneengeschakelde tuinen tussen de blokken. De woningen varieren van 90 tot 120 m2 en hebben elk een gevelbreed, in diepte variƫrend, balcon.

Parkeren is ondergronds maar wordt natuurlijk geventileerd door middel van groene patios. Beganegrond niveau is gereserveerd voor voetgangers, fietsers etc. Het aanbieden van een veelheid van recreatieve voorzieningen moet er voor zorgen dat men veel buitenactiviteiten nabij de woning heeft en dus niet steeds het verkeer in hoeft.

In het ontwerp voor het landschap worden de aangetroffen materialen (lavasteen, zand, hout) verwerkt en hergebruikt. Maar ook een aantal aanwezige objecten, door vorige eigenaren achtergelaten, krijgen een plek in het plan. Samen met de bomen verlenen zij het plan een vanzelfsprekende plaatsgebondenheid.