Nieuws

Vijfde Bakema Fellowship voor onderzoek BeNI-YORK versus Marbella BEACH

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft de fellowship 2010/2011 toegekend aan de in Nederland woonachtige Spaanse architect Elena Cabrera Vacas voor haar onderzoek BeNI-YORK versus Marbella BEACH – Devouring Urbanism on Spanish Coast. Vacas richt zich op de ontwikkeling van de toeristische paradijzen Benidorm en Marbella.

Het Benidorm kende een bloeitijd gedurende het fascistische regime van Franco en resulteerde vooral in hoogbouw. De koortsachtige groei van Marbella in de jaren ’90 van de vorige eeuw leverde juist horizontale ‘sprawl’ op. Beide zijn het resultaat van grootschalige corruptie die massatoerisme mogelijk maakte ten koste van schaarse natuurlijke hulpbronnen.

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft het voorstel van Vacas geselecteerd uit 47 inzendingen, afkomstig uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Azië. Ze waardeert de onderkenning van de politieke dimensie in dit onderzoeksvoorstel naar de verbijsterende effecten van grootschalige corruptie op het stedelijk weefsel. Het voorstel heeft bovendien de potentie een bijdrage te leveren aan de internationale beeldvorming en mythologie rondom deze Spaanse vakantieparadijzen.

Elena Cabrera Vacas behaalde haar Master of Architecture aan de Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid in 2006. Ze werkte onder meer bij Allende Arquitectos in Madrid en RochaTombal Architecten in Amsterdam. Sinds januari 2010 heeft ze haar eigen bureau AMMA Architecten in Amsterdam.
In 2011 zal het door de Jaap Bakema Foundation ondersteunde onderzoek van Vacas leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in het tijdschrift A10 new European architecture.

De Jaap Bakema Fellowship is een beurs van 10.000 euro voor onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving, dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving.