Nieuws

KCAP/ Topotek 1 en Fakton winnen prijsvraag Luxemburg

KCAP Architects&Planners heeft in samenwerking met Topotek 1 Landschapsarchitecten en Fakton financiële vastgoedregisseurs de prijsvraag ‘de Belval Square Mile’ gewonnen. Uit plannen van vier internationale teams is hun strategisch stedelijk ontwerp voor een gedeelte van de wijk Belval in de Luxemburgse stad Esch-sur-Alzette geselecteerd.

Belval, een voormalige hoogovenlocatie van 170 hectare, ondergaat sinds het midden van de jaren '90 een transformatie naar een stadswijk. De nieuwe wijk heeft verschillende functies als wonen, werken, onderwijs, wetenschap, vrije tijd en recreatie. De wedstrijd is gericht op een herziening van het masterplan van de 'Square Mile', een gebied van 10 blokken in het centrum van Belval. Aan de teams is gevraagd de ontwikkeling aan te passen aan de huidige situatie van de vastgoedmarkt en nieuwe stedelijke herontwikkeling. Daarbij diende men rekening te houden met de nieuwste aspecten op het gebied van energie-efficiency en duurzaamheid en de identiteit van het gebied. Belval kenmerkt zich door onderwijs, creativiteit en een industriële omgeving.
 
Markus Appenzeller, directeur internationale projecten van KCAP licht het ontwerp toe: "Het bestaande masterplan leunt op een centrale monumentale as. Wij stellen echter voor de omliggende boulevards als ruggengraat voor het gebied te gebruiken. Dit sluit beter aan op de omliggende context door het open karakter van de gebouwen. Daardoor ontstaat een aantrekkelijke omgeving voor een mix van functies."
 
Daarnaast stelt het winnende ontwerp variëteit in kavels en gebouwtypen voor. André Deleroi van Fakton: "Door die diversiteit en het beschikbaar houden voor verschillende functies is het gebied voor meerdere investeerders interessant én is het mogelijk middels een fasering te reageren op   de veranderende marktvraag ."
 
Martin Rein-Cano, directeur van Topotek 1 geeft aan dat het ontwerp de stedelijke structuur verbetert: "Het centrale plein in ons ontwerp geeft identiteit aan het hele gebied. Het ontwerp interpreteert de vroege industriële functie op een creatieve manier en geeft bijzondere ruimtelijke kwaliteit. De verzonken tuinen geven een onverwachte extra dimensie aan het plein."
 
In 2011 moet het masterplan verder ontwikkeld worden. Met de toekenning van de eerste prijs geeft de jury een advies aan Société de développement Agora s.a r.l. et Cie om verdere plannen met KCAP/Topotek 1 en Fakton te bespreken.