Nieuws

Nowotny Architecten ontwerpt de beste winkel van de wereld

De Opticien Hofstede Optiek heeft afgelopen zaterdag de Euroshop Retail Design Award 2011 voor de vernieuwing van zijn winkel in Den Haag ontvangen. Het ontwerp is gemaakt door de Architect Alexander Nowotny uit Delft.

De Euroshop is de grootste en de meest toonaangevende vakbeurs voor retail in de wereld. Een internationaal team van experts van vakbladen en verenigingen van detailhandelaren hebben de beste winkels van de hele wereld met de meest succesvolle ontwerpen genomineerd. De juryleden hebben vervolgens de drie beste winkels van de vele internationale inschrijvingen met een eerste prijs bekroond.
 
De jury onderscheidt de drie beste concepten aan de hand van de volgende criteria: een geïnspireerd ontwerp, een duidelijke boodschap en assortiment, een eenduidige benadering van doelgroepen en een uitstekend corporate design. De drie prijswinnaars kwamen dit jaar uit Nederland, Engeland en Zwitserland.

Uit het juryrapport: 'Hofstede Optiek ontvangt de award voor zijn sculpturale interieur. De harmonieuze compositie van organische, vloeiende vormen spreekt tot alle zintuigen en nodigt de klant op een rustige manier uit om met het tij mee te gaan en de geëtaleerde objecten vanuit steeds een andere hoek te bekijken. De presentatieplekken en de spiegels, die op zeer creatieve wijze zijn geïntegreerd in de muur, lijken de producten op een podium te zetten en maken van winkelen een artistieke ervaring.'

Architect Alexander Nowotny zegt: "De detailhandel in Nederland heeft zich in de afgelopen jaren dramatisch veranderd. Winkels moeten meer bieden dan pure product verkoop. Vergeleken met de internethandel, heb je de mogelijkheid om een wereld te bieden van vermaak en onthaasting. Winkelen wordt een recreatieve activiteit, de klant is de ster en de winkel het podium.”