Nieuws

Prijs voor Barcode Architects in Zwitserland

De prijsvraag voor een sportcomplex in Lausane werd gewonnen door het Zwitserse bureau Graeme Mann & Patricia Capua Mann, het Rotterdamse bureau Barcode Architects won de derde prijs.

De ontwerpwedstrijd Metamorfose: sportvoorzieningen voor Tuilière Lausanne betrof ontwerpers een voorstel te maken voor een herindeling van de sportterreinen ten noorden van Lausane. Door binnenstedelijke verdichting ligt er in Zwitserland net als bij vele sportlocaties in Nederland een ruimtelijke claim bij clubs en verenigingen om sportvelden anders te organiseren en faciliteiten te combineren. Gevraagd werd om een masterplan met daarin elementen als voetbalvelden, een nieuw atletiekstadion dat tevens geschikt moet zijn voor rugby en plaats biedt aan 12.000 toeschouwers, een multicultureel centrum, klimhal, kantoorruimten en parkeerruimten.  
 
De locatie voor het sportcomplex is een smalle strook ingeklemd tussen een privé vliegveld en de E34.  Barcode Architects heeft deze uitgangspositie gebruikt voor het ontwerp van een helder georganiseerd masterplan met speciale aandacht voor de landschappelijke waarden. De strikte geometrie van het masterplan wordt benadrukt door compacte rijen van bomen, die de ruimten van de individuele voetbalvelden benadrukken en het monotone karakter van de lange wandel boulevard ritmeren. Centraal gelegen in het park, tegenover het hoofdveld bevindt zich het MLT clubgebouw met de opgetilde tribune als collectief trots gebaar gepositioneerd op het dak.
Aan de zuidkant, tevens stadszijde van de boulevard ligt het atletiekstadion, een hotel en multifunctioneel indoor sportscomplex – allen open en transparant – aan een groot uitnodigend plein. Naast de normaal parkachtige conditie van sportcomplexen hebben de architecten ervoor gekozen om het masterplan aan de zuidzijde een meer 'urbaan plein' karakter te geven, een locatie waar sport en stad elkaar ontmoeten.