Nieuws —

Benthem Crouwel wint met internationaal ontwerpteam prijsvraag in Zweden

bron Benthem Crouwel Architecten

De ontwerpprijsvraag voor de revitalisatie van het historische centrum van het Zweedse Vänersborg is gewonnen door het team bestaande uit Benthem Crouwel Architecten, landschapsarchitecten Mandaworks en beeldend kunstenaar David Svensson.

Vänersborg ligt aan een van de vele meren die Zweden rijk is. De Kulturaxeln (culturele as) die door de stad loopt, bestaat uit een rechthoekig plein dat vijf bouwblokken beslaat. Deze as is onderdeel van een stedenbouwkundig plan dat zijn oorsprong kent in de 17e eeuw en gebaseerd is op een grid. De Kulturaxeln , het open centrum binnen een compacte grid, ontwikkelde zich van brandgang tot een waar stadsplein door de combinatie van functionele en formele stedenbouwkundige elementen.
Het winnende ontwerp neemt de aanwezige kwaliteiten van het stedelijk weefsel tot uitgangspunt en versterkt deze door een aantal interventies voor te stellen. Deze interventies moeten uiteindelijk leiden tot een contemporaine publieke ruimte. De openbare ruimte wordt herordend en herontworpen met minimalistisch ogende ingrepen. De nieuwe openheid en toegankelijkheid van het plein zal nieuwe functies en gebruikers aantrekken. Bestaande gebouwen en stedelijke ruimten op de Kulturaxeln  blijven bestaan en krijgen indien mogelijk een andere functie. Een aantal architectonische objecten en kunstwerken worden toegevoegd als visuele markeringen en functionele accenten. Het ontwerp verbindt het grote stadsplein met het meer Vänern om zo de onzichtbare kwaliteiten van de stadsvorm en topografie te combineren en voelbaar te maken, deze ingreep kan tevens de basis vormen voor een mogelijke concentrische ontwikkeling rondom het stadscentrum ergens in de toekomst.

De open Europese aanbesteding werd in de zomer van 2010 door de gemeenteraad van Vänersborg uitgeschreven. Na een eerste selectie werden vier teams uitgenodigd hun visie verder uit te werken. De gemeente heeft de intentie uitgesproken om het winnende ontwerp, mogelijk gefaseerd, uit te voeren.