Nieuws

Herstellijn blijft heel broos

De totale omzet in de architectenbranche is niet hoger geworden, maar omdat de afgelopen jaren flink gesaneerd is, staat de branche er wat beter voor dan in dezelfde periode in 2010, meldt de BNA. Dit blijkt uit cijfers die bekend zijn geworden van de halfjaarlijkse conjunctuurmeting onder architecten.

De cijfers over de huidige orderportefeuilles laten zien dat de saneringen die in de branche hebben plaatsgevonden effectief zijn geweest. De portefeuille ziet er gezonder uit dan vorig jaar: gemiddeld 5,6 maanden werkvoorraad nu tegenover 4,7 maanden in januari 2010. Tegelijkertijd geven de meeste bureaus (63%) aan dat deze werkvoorraad klein is, met uitzondering van de groep bureaus met 20-40 medewerkers die een 'normale' werkvoorraad hebben.

Dit gezondere beeld betekent niet dat de omzet per bureau of de totale omzet in de branche aan het groeien is; de verwachtingen van de architecten spreken tegen dat die hoger zal zijn dan vorig jaar. Er is nog geen sprake van een duidelijk herstel in de bouw. De saneringen en de daardoor verbeterde werkvoorraad dragen wel bij tot een herstel van de financiƫle situatie van architectenbureaus.

De verwachtingen over de omzet en het aantal opdrachten voor de rest van 2011 zijn nog altijd niet positief. Meer dan 40% van de bureaus verwacht een verdere daling van omzet en aantal opdrachten, tegenover 24% die verwachten dat er een stijging zal zijn. Wel is deze laatste groep duidelijk groter dan een jaar geleden, die was toen 18%. Verder is de verwachting voor de loop van het jaar positiever dan voor het eerste kwartaal (28% tegenover 20%).