Nieuws

MVRDV geselecteerd voor visie Caen, Frankrijk

MVRDV, Djamel Klouche en François Leclercq zijn geselecteerd om gezamenlijk de komende vier jaar te werken aan de visie voor de toekomst van een 300ha groot industrie -en havengebied op het schiereiland van Caen (Presqu’ile de Caen).

Presqu’ile de Caen

Caen, de hoofdstad van Basse-Normandie in het Franse departement Calvados, werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en weer opgebouwd. Het Presqu'ile project wordt beschouwd als de tweede wederopbouw. Het 300ha Presqu'ile de Caen is gelegen tussen het stadscentrum en de zee. Er bevindt zich oude industrie, waaronder een aantal industriële monumenten. MVRDV bundelt de krachten met lokale architect Diagram, landschapsarchitect Territoires en ingenieursbureau IOSIS. Aangezien in het project een visie wordt ontwikkeld bestaat het team ook uit de Zwitserse socioloog Philippe Cabane en Pro-Developpement, een bedrijf gespecialiseerd in ontwikkelingsstrategieën.

Volgens het tijdschrift Le Moniteur heeft de stad de drie bureaus die gaan samenwerken geselecteerd in een strategische mix: MVRDV werd gekozen vanwege zijn innovatieve stedenbouw en betrokkenheid in Grand Paris, Djamel Klouche met SLETH vanwege de havenuitbreiding in Kopenhagen en François Leclercq voor zijn betrokkenheid bij het Euromediterranee project in Marseille. Het vierjarige creatieve proces moet uiteindelijk leiden tot een programma van eisen waarmee het vervolgtraject wordt ingezet.