Nieuws

Kraaijvanger • Urbis ontwerpt nieuwbouw Christelijke Agrarische Hogeschool en Groenhorst College Almere

Kraaijvanger • Urbis heeft opdracht gekregen voor het ontwerp van de nieuwbouw van het Groenhorst College (GHC) en de Christelijke Agrarische Hogeschool CAH) in Almere. Doel is het realiseren van een gemeenschappelijke huisvesting voor de MBO en HBO instellingen in de groene sector op één locatie in Almere Poort. De CAH en het GHC maken beide deel uit van de Aeres Groep (hoofdvestiging te Ede). De nieuwe huisvesting zal ruimte bieden aan 1.200 studenten en heeft een omvang van ca. 6.000 m2 met de mogelijkheid tot een uitbreiding van enkele duizenden m2.

Ontwerp Kraaijvanger • Urbis

Het gebouw zal functioneren als proeftuin voor de toepassing van functioneel groen in de stedelijke omgeving. De Christelijke Agrarische Hogeschool Almere is een HBO instelling die zich richt op de toepassing van groene kennis in stedelijk gebied, op het snijvlak van natuur, economie en een gezonde en duurzame leefomgeving. Het Groenhorst College Almere biedt MBO- en contractonderwijs in de groene sector. In alle opleidingen neemt praktijkonderwijs een belangrijke plaats in. De combinatie van beide scholen is bijzonder en koppelt praktijk en theoretisch onderwijs aan natuur, gebouw en stad, waarbij duurzaamheid een belangrijk thema is.

Het ontwerp kent een sterke horizontale geleding die beide scholen verbindt. De scholen zijn als zelfstandige entiteit herkenbaar door de toegepaste geveltechniek en expressie. Door de innovatieve, functionele toepassing van groen kleurt het gebouw met de seizoenen mee. Binnen wordt de identiteit van beide instellingen benadrukt door materiaalgebruik, ruimtegebruik en de vormgeving van de onderwijspleinen. Een gemeenschappelijk atrium en een hoger gelegen gemeenschappelijk leerplein vormen samen een inspirerende en avontuurlijke omgeving voor beide scholen.

Naast theorie- en praktijklokalen omvat het complex een open leercentrum, kantoren, een groot atrium met restaurant, verschillende spreekkamers en 3.000 m2 parkeergelegenheid. Ongeveer 25% van het gebouw wordt ingericht voor gemeenschappelijk gebruik. Kraaijvanger • Urbis verwierf de opdracht voor het ontwerp van de CAH en het GHC na het winnen van de Europese Aanbesteding uitgeschreven door de Aeres Groep te Ede.