Nieuws

Canton TV Tower van Information Based Architecture op Nat Geo Channel

De eerste aflevering van de nieuwe serie Megastructures (een van de favoriete programma's van de ArchiNed redactie), gaat over het ontwerp voor de Guangzhou Toren; s'werelds hoogste TV toren (600m). Deze wordt uitgezonden op donderdag 2 juni om 22.00 uur op National Geographic Channel, daarna verschillende herhalingen.

De spectaculaire toren is niet alleen bijzonder omdat het een van 's werelds meest complexe bouwwerken is, maar ook omdat hij ontworpen is door de jonge Nederlandse architecten Mark Hemel en Barbara Kuit, van het Amsterdams architectenbureau Information Based Architecture.

Het gebouw bestaat uit 114.000 m2 vloeroppervlak en bevat meerdere restaurants, conferentieruimten, een bioscoop, een Metro aansluiting, foodcourts, winkels, expositieruimtes en observatiedecks. Een ware megastructuur in meerdere betekenissen dus. Het gebouw is inmiddels voor zo'n 90% compleet en al enkele maanden voor het publiek toegankelijk.

Eind 2010 is het gebouw ingewijd met een spectaculair vuurwerk gedurende de opening en closing ceremonies van de Asian Games, welke op de CCTV live werd uitgezonden. Sindsdien is het gebouw zeer populair en trekt gemiddeld zo'n 7000-10.000 bezoekers per dag.

Bijnaam Toren is 'the Supermodel'
In China heeft elk cultureel betekenisvol bouwwerk een bijnaam, En sommige bouwwerken, ontworpen door westerse architecten, zijn al beladen door een volksnaam met negatieve associaties. De officiƫle naam is 'Guangzhou Ta' ofwel Canton Toren, maar de gewone Chinees noemt de toren 'Xiao Man Yao' wat zo veel betekend als 'Supermodel' of letterlijk 'Young girl's small Waist'. Het schijnt dat Xiao Man Yao een beroemde Chinese Geisha was die lang geleden leefde, en die een figuur van bijzonder schoonheid schijnt te hebben gehad.
Voor de architecten betekent de positieve bijnaam vooral dat ze een "culturele resonatie" hebben kunnen bewerkstelligen met de Chinese identiteit. Een gebouw dat aanspreekt. Iets wat een gebouw betekenis meegeeft die verder gaat dan een louter goed funtionerend of mooi ontwerp.