Nieuws —

H-House – Wiel Arets Architects

projecttekst Wiel Arets Architects

In een heuvelachtige buitenwijk van Maastricht, nabij de Belgisch-Nederlands grens, heeft Wiel Arets een woonhuis ontworpen voor een samenwonende danser en een acteur, die bovendien gezamenlijk als landschapsbureau opereren. Het zogenaamde H-House speelt met transparanties en wisselende configuraties.

Het interieur van het H-House is opgevat als een loft-achtige ruimte in twee lagen. Aan het hoofdvolume zijn twee toegevoegde ruimtes gelegen, het entreevolume op de begane grond en een uitkragen badkamervolume op de verdieping.
Terrassen, elk met een eigen karakter, bepalen de positie en hoofdvorm van het huis. De tuin, die af en toe is geopend voor het publiek, is deels opgevat als een proeftuin waar de bewoners hun landschapsvaardigheden kunnen uitoefenen.
Het interieur heeft geen dragende wanden en slechts enkel rechthoekige kolommen, die zodanig zijn gepositioneerd dat ze een minimale impact op de ruimte vormen. Alle overige wanden, zowel in het interieur als wat betreft de buitenwanden, zijn van glas met een variërende graad van doorzichtigheid. Alle verlichting- en badkamerarmaturen zijn gekozen uit de Alessi Bagno dOt serie die door Wiel Arets is ontworpen.

De centrale trap in het huis is opgevat als een onafhankelijk, sculpturaal object dat zowel een atmosfeer van spanning oproept, als dienst doet als bergmeubel.
De mate van privacy die door de bewoners gewenst werd, kan worden bereikt door het manipuleren van een reeks gordijnen waarmee op beide verdiepingen informele wijze ‘interieur kamers’ kunnen worden gedefinieerd. De combinatie van transparant en opaak glas, en de schuivende en vaste delen van de gevel, creëren een aantal verschillende mogelijkheden om te reageren op de wisselingen van seizoenen en zonlichtpatronen. Het huis kent daarmee een rijke gelaagdheid van de ononderbroken ruimte, dankzij de doorzichtigheden van het materiaalpalet en de vele mogelijkheden voor ruimtelijke configuraties.

architect
Wiel Arets Architects; Wiel Arets, Dennis Villanueva (uitvoerend architect), Satoru Umehara, Harold Hermans, Daniël Meier

adres project:
Veldstraat 12A, Maastricht

opgave:
Woning voor twee bewoners met open en flexibele ruimte en relatie met de tuin

opdrachtgever:
Jan van Opstal, Jo Willems

datum 1e schets:
2005

start bouw:
mei 2008

ingebruikname:
oktober 2009

tot hoever in proces betrokken:
t/m Uitvoering en vaste inrichting

m2: 237 m2

m3: 839 m3

bouwsom:
450,000-EURO (excl. grondprijs, excl. architect- en adviseurkosten)

trots op:
Transparantie en gelaagdheid gebouw. Werkrelatie met opdrachtgevers.