Nieuws

HL Architecture wint 1e prijs Brede School op Bonaire

HL Architecture heeft in samenwerking met ‘verhalend’ ontwerper Nadia Troeman, DGMR en hun Antilliaanse partner Madeco Project Vision de prijsvraag voor het ontwerp van de Brede School in Noord-Saliña op Bonaire gewonnen.

De jury bestaande uit voorzitter Carlos Weeber, gezaghebber van Bonaire Glenn Thodé en Enigma Giskus, directeur van de Reina Beatrix School heeft het HL Architecture team de eerste prijs toegekend. De wedstrijd werd uitgeschreven door het Openbaar Lichaam Bonaire en het ministerie van OCW.

Het ontwerp creëert ruimte voor vier verschillende gemeenschappen van circa 650 leerlingen die samen één geheel vormen, maar toch een eigen identiteit behouden. De basisscholen Kolegio Papa Cornes en De Pelicaan, een kinderdagverblijf en gemeenschappelijke – en wijkvoorzieningen hebben ieder een eigen plek gekregen: een atriumgebouw met eigen overdekte speelplaats. De vier gebouwen zijn gegroepeerd rondom een beschutte centrale binnenplaats die zij tevens vormgeven. De binnenplaats is vervolgens voor alle delen beschikbaar. Het gebouw is verweven met het omliggende landschap zodat op de locatie, door architectuur en landschap te combineren, een sterk gevoel van plaats gecreëerd wordt.
De essentie van het project ligt in de klimatologische aanpak: Het warme, droge klimaat van de Antillen vereist een goede ventilatie, beschaduwde gevels en toepassing van materialen met een lage warmtecapaciteit. Het ontwerp combineert de low-tech kennis van de lokale bouwtraditie met de innovatieve ecologische technieken om een autarkisch (zelfvoorzienend) energiesysteem voor het gehele complex te bereiken.