Nieuws

KuiperCompagnons wint gedeelde prijs in Jakarta

De AgungSedayu Group, een van de grootste projectontwikkelaars in de detailhandel, commerciële, huisvesting en woningbouw van Indonesië, heeft in januari een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw kantoorgebouw in Jakarta. Het ontwerp moest een duurzaam, eigentijds gebouw opleveren bestaande uit commerciële ruimtes, parkeerlagen en twee kantoorgebouwen met een in het oog springende, unieke en iconische gevel.

De jury, bestaande uit 4 leden van het Indonesisch Architectuur Instituut en 4 directieleden van de AgungSedayu Group, heeft uit in totaal 190 inzendingen de eerste prijs toegekend aan drie verschillende ontwerpbureaus, met naast KuiperCompagnons, SardjonoSani uit Singapore en Franky Du Ville uit Jakarta. In de komende weken zal worden beslist welk ontwerp gaat worden uitgevoerd.

KuiperCompagnons heeft zich laten inspireren in vorm en gevelmateriaal van het gebouw door de traditionele Indonesische ‘rieten mand’, die een dubbele betekenis heeft: de mand symboliseert enerzijds een plek van samenkomen, maar de mand staat ook symbool voor Indonesisch handwerk. Als gevelmateriaal is gewerkt met lokaal hout, in de vorm van lamellen, afwisselend in dichtheid toegepast als verwijzing naar een geweven structuur.

Beide torens hebbeneen afzonderlijke ingang en lobby maar zijn met elkaar verbonden door een open gemeenschappelijke ruimte en geïntegreerde tuin, zowel op de begane grond als op de toren daken. De verdiepingsvloeren verdraaien stapsgewijs naar buiten en roteren om een centrale kern met liftschachten en hoofdtrappenhuizen. De oriëntatie van het gebouw is gebaseerd op de overheersende windrichting (ZW) om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van koeling door de wind door middel van Jalousie ramen zonder glas. Het regenwater wordt op het dak opgevangen om te worden hergebruikt voor de toiletten en de irrigatie van de tuin. Er zijn zonne-energie panelen geplaatst in het horizontale dak en er wordt gebruik gemaakt van een geothermische warmtepomp; een koelsysteem dat de warmte uit het gebouw pompt en in de aarde afkoelt. Gezien de uitwaaierende vorm van de torens is er een groter dan gebruikelijke structurele kolom, zodat het gebouw de zijwaartse beweging van een aardbeving kan weerstaan.