Nieuws

MVRDV wint prijsvraag China Comic and Animation Museum

Het Stedelijk Planbureau van Hangzhou heeft MVRDV als winnaar aangewezen van de internationale ontwerpwedstrijd voor het China Comic and Animation Museum (CCAM) in Hangzhou, China. MVRDV won de prijsvraag met een ontwerp dat refereert naar tekstballonnen uit stripverhalen. Een serie van acht als tekstballonnen gevormde volumes vormen het interieur van het museumcomplex van in totaal 30.000m2. Onderdeel van dit project zijn een nieuw park, een openbaar plein en een Expo centrum van 13.000m2. Bouwbegin staat gepland voor 2012, het totale budget is 92 miljoen euro.

Stripverhalen en animaties werden langere tijd gezien als een vorm van entertainment voor de jongere generatie maar ontwikkelen zich steeds meer in een verfijnde vorm van kunst. Het initiatief voor een museum voor deze relatief jonge kunstvorm creĆ«ert een platform dat de kunstwereld en entertainmentwereld met elkaar zal verbinden. Door gebruik te maken van een van de hoofdkenmerken van strips – het tekstballonnetje – zal het gebouw direct herkenbaar zijn als plek voor tekenfilms, stripverhalen en animaties. De neutrale tekstballon wordt 3D. De 30.000m2 zijn verdeeld over acht volumes die onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is een rondgang langs het hele programma mogelijk. Serviceruimtes, zoals de lobby, onderwijsruimtes, drie theaterzalen met in totaal 1111 stoelen en een stripboekenbibliotheek bevinden zich ieder in hun eigen ballon. Als twee ballonnen elkaar raken zorgen grote openingen voor een doorgang en zichtlijnen tussen de volumes. De ballonvorm maakt een flexibele indeling mogelijk.

Het grootste deel van de site van 13,7 ha. is vrijgehouden voor een nieuw park op een serie eilanden in White Horse Lake. Met behulp van rietbedden wordt hiervan de waterkwaliteit verbeterd, boottochten door dit eilandenlabyrint zijn een toegevoegde attractie. Een losstaand Expo gebouw van 13.000m2 kan gebruikt worden door grote beurzen en het jaarlijkse China International Cartoon and Animation Festival (CICAF). Het grootste strip -en animatie-evenement van China dat sinds 2005 wordt gehouden in Hangzhou. Het openbare plein tussen de Expo en het CCAM zal het centrum van het festival vormen.

MVRDV won de prijsvraag van EMBT, Atelier Bow Wow, Tongji Institute of Architectural Design en Tsinghua Architectural Design. Het MVRDV team bestaat uit Kossman.deJong tentoonstellingsarchitecten, lokale architect Zhubo Architectural & Engineering Design, Arup Engineers en JongeMeesters grafische vormgevers.