Nieuws

SeARCH wint de Gouden A.A.P.

De winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2011 (de Gouden A.A.P.) zijn de Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam en SeARCH, respectievelijk de opdrachtgever en architect van de Synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg. Maandagavond hing Wiel Arets (winnaar van de vorige editie) tijdens een feestelijke bijeenkomst de gouden medailles om bij Bjarne Mastenbroek & Uda Visser (SeARCH) en Luc Stranders (LJG).

De Synagoge van Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (foto: Iwan Baan)

De Amsterdamse Architectuur Prijs is door ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) in het leven geroepen en wordt toegekend aan architect en opdrachtgever van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project dat volgens de jury boven alle andere uitsteekt. De jury bestond dit jaar uit de architecte Lada Hrsak, de architectuurhistorica Anneke Bokern en de architectuurhistoricus Vladimir Stissi. Eerdere winnaars waren Dok architecten (2008), Claus en Kaan Architecten (2009) en Wiel Arets Architects (2010).

Uit het juryrapport: "Unaniem adviseerde de jury om de Amsterdamse Architectuur Prijs 2011 toe te kennen aan de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam naar ontwerp van SeARCH vanwege de emotionele en culturele lading, met in de ervaring 'hogere pieken en diepere dalen', dat alle verwikkelingen op grootse wijze te boven is gekomen.
Het betreden van het gebouw kan een reis naar het licht worden genoemd. Een reis die via een sobere hal en een brede trap naar een ontvangstruimte leidt, en vandaar naar het hoogtepunt: de sjoel, een hoge en tegelijk compacte ruimte, licht dankzij de grote ramen, intiem door de opvallend steile balkons, waar het hout het beton overheerst en de ruimte symboliek ademt."