Nieuws

Uitslag bekend van bijzondere prijsvraag Mooi Goedkoop Wonen

Om aannemers aan te sporen mooi, goedkoop en duurzaam te bouwen, organiseerde de gemeente Leeuwarden een ontwikkelcompetitie die werd gewonnen door het team van Bouwgroep Dijkstra Draisma en TWA Architecten. Hoofdprijs voor de aannemer: een jaar lang geen rente betalen over de koopprijs van de grond, voor de architect is er een bescheiden geldbedrag.

Het winnend ontwerp van team Bouwgroep Dijkstra Draisma en TWA Architecten.

De gemeente Leeuwarden heeft een woningbouwtaakstelling van ongeveer 300 woningen per jaar. Een van de bouwlocaties is Jabikswoude in De Zuidlanden waarvoor Franz Ziegler het stedenbouwkundige plan ontwierp; een project dat zichzelf aanprijst met Eigentijds wonen met de sfeer van de traditionele Friese terpdorpen. De bouwblokken bevatten ieder ongeveer 10 woningen in een gemengd woonprogramma qua prijsklasse en typologie, en zijn uitgegeven aan 14 regionale en lokale aannemers. Deelname aan de ontwikkelcompetitie was een bijzondere voorwaarde.

Met de prijsvraag Mooi Goedkoop Wonen wil de gemeente de ontwikkeling en realisatie van kwalitatief hoogwaardige en duurzame goedkope woningen stimuleren. De aannemers zijn uitdagen om de woningen, die met beperkt budget gebouwd worden, een eigen herkenbaar gezicht te geven – de koopprijs is maximaal € 160.000,- von. De duurzaamheidsnormen voor de woningen worden ingegeven door de ambitie van de gemeente Leeuwarden om in 2020 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. En om de woningen extra aantrekkelijk te maken voor het oog, zijn de aannemers gevraagd om een geregistreerd architect in te schakelen voor het woningontwerp.  
De hoofdprijs die in het vooruitzicht werd gesteld, is enigszins opmerkelijk. Aan de aannemer van het winnende project wordt de rente over de koopprijs van de grond van het bouwblok gedurende maximaal een jaar niet in rekening gebracht. De architect van dit project ontvangt een geldbedrag van € 6.000.

De jury bestaande uit Cilly Jansen (directeur Archiectuur Lokaal en juryvoorzitter), Stefan Witteman (senior architect bij OMA Rotterdam) en Bouke Kapteijn (directeur Bespoke stedelijke ontwikkeling) besloot de eerste prijs toe te kennen aan Bouwgroep Dijkstra Draisma en TWA Architecten met Bauke Tuinstra. Uit het juryrapport:" "Met in inachtneming van de uitgangspunten is het winnende plan zorgvuldig en compleet vormgegeven. Het maakt ook de indruk dat dit met plezier is gedaan. Het is het meest optimistische plan, zo merkte de jury op. De indieners hebben zich echt verdiept in alle aspecten van de opgave en zijn daarin zowel stedenbouwkundig, als architectonisch en wat betreft duurzaamheid geslaagd. Zij hebben laten zien dat het mogelijk is om met een beperkt budget mooi én duurzaam te bouwen."

De tweede juryprijs ging naar Burggraaff Bouw en Adema Architecten en de nominatie is toegekend aan Van der Werf’s Bouwbedrijf en Wijffels Architecten. TWA Architecten mocht ook de publieksprijs in ontvangst nemen.

Voor wie geïnteresseerd is, de woningen in Jabikswoude gaan binnenkort in de verkoop.