Nieuws

Archiprix 2011 eervolle vermelding: Kindernachtverblijf

Thomas van Nus ontwierp voor zijn afstuderen een woningbouw voor schipperskinderen van 6 tot 18 jaar op het Zeeburgereiland in Amsterdam

Een huis zonder stuurhut
Het binnenvaartschip, met huis aan boord, maakt een eindeloze reis over de kanalen en rivieren. De kinderen die op het varende huis wonen, zien door hun slaapkamerraam een alsmaar veranderende horizon.
Het kind moet naar school, de school staat op palen in de grond. Vanuit de huisdeur is de school soms ‘om de hoek’ dan weer aan het andere eind van het lange kanaal. Een tweede huis voor de slaapkamer van het kind. De horizon door het slaapkamerraam blijft stilstaan. De cyclus van gaan en komen, het ritme van de dag, de leeftijdsperiodes.

De eerste zes jaar van het leven van een schipperskind vinden plaats op een schip. Na zes jaar aan boord begint het schoolleven aan land. Hiervoor is huisvesting nodig: het kindernachtverblijf, woningbouw voor het schipperskind. Van zes tot achttien jaar verblijven de kinderen doordeweeks in het kindernachtverblijf. Overdag gaan zij naar school in de buurt. Weekends en vakanties brengen ze met hun ouders op het schip door.
Van een varend huis naar een huis op palen in de grond, van het leven in een gezin naar het leven in een gemeenschap van kinderen. Het is een zoektocht naar schaal en proportie, openbaar, collectief en privé, het dagelijkse ritme, het besef van tijd en ruimte in de periode van het opgroeien. Het huis is in de leer.

naam
Thomas van Nus
e-mail
website

opleiding / studierichting
Academie van Bouwkunst Amsterdam / architectuur

mentoren
Micha de Haas, Peter Defeche, Bas Liesker

wanneer begonnen met afstuderen
2008

wanneer klaar
2009

favoriete ontwerpers
Karl Friedrich Schinkel

favoriete projecten
Exeter Library (Louis Kahn)

wat doe je nu
opstarten eigen bureau