Feature

Dag van de Architectuur, enkele tips

De Dag van de Architectuur wordt gehouden op 25 en 26 juni, het overkoepelende thema dit jaar is Zelfverzonnen. Op de speciale dvda-website zijn de diverse evenementen samengebracht, hieronder volgen een aantal subjectieve tips van de ArchiNed redactie.

homepage officiële website

In diverse steden en dorpen zijn tal van particuliere woonhuizen,  kantoren, fabrieken, tuinhuisjes en andere objecten opengesteld en houden architectenbureaus open huis.  De officiële dvda-website is donderdagmiddag 17.00 tamelijk dramatisch traag en ook verdient hij geen schoonheidsprijs voor navigatie-eenvoud en databaseslimheid.

Tip 1 van ArchiNed: De Dag van de Architectuur wordt meestal georganiseerd door locale architectuurcentra. Vaak hebben zij een eigen speciale dvda-website of pagina gemaakt die vaak overzichtelijker en meer up-to-date is dan de officiële.  Zie bijvoorbeeld: Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Utrecht, Leiden en natuurlijk Groningen

Tip 2 In Rotterdam is heel veel te beleven maar een van de hoogtepunten zal toch de ArchiNed Talkshow zijn, aldus collega V. Vanuit het Schieblock  presenteert ArchiNeds Piet Vollaard in samenwerking met AIR op zaterdag 25 juni om 15.30 u een architectuurtalkshow over verbeelding van toen en nu. Gasten zijn: Elma van Boxtel / Kristian Koreman – ZUS De initiatiefnemers van het Schieblock, tevens gastheer en –vrouw van deze talkshow. Hedwig Heinsman – DUS Architects Die het doen als eerste punt van hun Publieke Architectuur Manifest hanteren.
“Do the unthinkable: Build a manifest, write a building.’ Eireen Schreurs en/of Like Bijlsma – SUB Office Architecten/initiators van onder meer Singeldingen en auteurs van studies en manifesten als Slow City en Poëtisch realisme.
En Paul Lageschaar – Kühne en Co, het bureau dat onder meer werkt aan het zelf opgezette kantoor aan de Boomgaardsstraat (te bezoeken tijdens dvda)
Schiekade 189, Rottedam; toegang gratis.  

Tip 3 Zaterdagmiddag 25 juni tussen 13.00 en 17.00 kan een bezoek worden gebracht aan het vliegveld Teuge. Waarom is er gekozen voor een vliegveld in de weilanden tussen Apeldoorn en Deventer? Wat was de functie van dit vliegveld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog?
Hoe verhouden de internationale ambities zich tot het dorp Teuge met minder dan 500 inwoners? Hoe ligt het vliegveld in het landschap? Een rondleiding door een bunkerboerderij en een aantal hangars, een wandeling over het terrein afgewisseld met een aantal lezingen geven een beeld over heden, verleden en toekomst.
Toegang gratis, maar reserveren is noodzakelijk  
De Zanden 11, Teuge, Escape Lines

Tip 4 Sport en spel in Groningen; behalve de traditionele fietstocht kan men tussen 10.00 en 17.00 abseilen vanaf de Brander. (De Brander is een van de twee 75 meter hoge torens die naast de Euroborg staan.) Opgave: verplicht, bel 06 42 69 46 66 dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Hou er rekening mee dat er een beperkt aantal plaatsen zijn en… vol is vol Toegang: € 45,- per persoon, dit is inclusief verzekering, begeleiding, materiaal en bekroning als Brander-meester.  

Tip 5 ook in Groningen, 's avonds om 20.00 wordt in ForumImages, Hereplein 73 de film Citizen Architect vertoond. De documentaire toont het gedachtengoed van architect Samuel Mockbee. Zijn onderwijsprogramma, de Rural Studio, leidde architecten op om de kwaliteit van leven in de verarmde gemeenschap van Alabama te verbeteren. De film toont de inspanningen van Mockbee en zijn studenten om woningen en publieke gebouwen te ontwerpen voor voornamelijk minder bedeelde klanten.

Tip 6 In Enschede wordt in het door SEARCH ontworpen maar nog niet opgeleverde Balengebouw, vanaf 14.00 uur de Archiprix 2011 uitgereikt. Voorafgaande aan de feestelijkheid zijn tal van gebouwen opengesteld waaronder zeven particuliere woningen in Roombeek. Plattegronden met de te bezichtigen gebouwen zijn verkrijgbaar bij het Balengebouw. Schurinksweg 97, Enschede

Tip 7 En voor wie in het weekend juist geen architectuur wil zien, wordt aangeraden om de trein te nemen naar Maastricht waar de tentoonstelling Out of Storage. Provisoire & Définitif opent. Zoals de organisatie het zelf omschrijft: het grootste tijdelijke Europese kunstmuseum in Maastricht. In de Timmerfabriek zijn honderden topkunstwerken uit de collectie van het Franse FRAC Nord-Pas de Calais te zien: werk van Pawel Althamer, Superflex, Andy Warhol, Sol LeWitt, Vito Acconci, Christian Boltanski naast Hedi Slimane, Atelier van Lieshout, Barbara Visser, Claire Fontaine en Liam Gillick. De meeste van deze kunstwerken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest.
Timmerfabriek, Boschstraat  5-9, Maastricht.