Nieuws

New Amsterdam Plein & Pavilion

In de serie leuke kleine projecten uit de ArchiNed Inbox, vorige zomer door ons gestart, dit keer het paviljoen van UNStudio in New York. Een project dat tot stand kwam in samenwerking met Handel Architects LLP (New York) als uitvoerend architect.

Wat?
Het sculpturale paviljoen is een compact en klein gebouw dat met zijn expressief golvende dak en gebogen wanden de uitstraling heeft van een grootse bezienswaardigheid. Het paviljoen huisvest het informatiecentrum van de Alliance for Downtown New York en een kiosk van Merchants Market met regionale en biologische specialiteiten. Het nieuwe plein is de eerste echte 21e-eeuwse intermodale transportknoop in New York – waar fietsen, bussen, metro en watertransport samenkomen en bezoekers kunnen deelnemen aan culturele activiteiten, dit alles gehuld in een uitdagend ontwerp. Het landschap is een ontwerp van landschapsontwerper Gail Wittwer-Laird van het Parks Department.

Waarom?
Het door UNStudio ontworpen paviljoen is een geschenk van Nederland aan New York, ter ere van vier eeuwen vriendschap en ‘gedeelde waarden van innovatie en creativiteit, diversiteit en openheid, ondernemerschap en vooruitgang’.

Waar?
Peter Minuit Plaza bij Battery Park op het zuidelijkste puntje van Manhattan in New York.

Wanneer?
Plein & Pavilion werden officieel geopend op 12 mei 2011.

Bijzonderheden?
The Battery is een 8,5 hectare groot stadspark aan het water en tevens de geboortegrond van de stad New York. Het park ligt op het zuidelijkste puntje van Manhattan en biedt uitzicht over de haven van New York. The Battery bood onderdak aan de Nederlandse kolonisten die in 1626 voet aan wal zetten op het eiland Manhattan en daar de kolonie Nieuw-Amsterdam vestigden.
Elke nacht om 24.00 uur zal er in het New Amsterdam Paviljoen een dynamische lichtshow worden getoond ter ere van Peter Minuit; de gouverneur-generaal van Nieuw-Nederland die in 1626 grond kocht op de zuidpunt van het eiland Manhattan – een kolonie die de naam Nieuw-Amsterdam kreeg.