Nieuws

Archiprix 2011 genomineerd: De Brakke Grond – Een huis voor de cultuur van de lage landen

Mark Smyth maakte een ontwerpvoorstel voor de verbouwing van cultureel centrum de Brakke Grond in Amsterdam.

De Brakke Grond, gelegen aan de Nes in de historische binnenstad van Amsterdam, vormt een belangrijke culturele enclave waar Nederlandse sprekers lezingen geven. Het biedt opkomend talent op het gebied van beeldende kunst en podiumkunsten uit Nederland en Vlaanderen een internationaal platform.
In mijn ontwerpvoorstel voor de verbouwing van de Brakke Grond met een vloeroppervlak van 8000 vierkante meter, heb ik een aantal centrale thema’s gehanteerd.
De continuïteit en ook de discontinuïteit in het gebouwde erfgoed van de stad speelden een belangrijke rol, evenals de aanwezigheid van culturele voorzieningen die uitnodigen tot participatie. Daarnaast zijn alledaagse ruimten belangrijk, variërend van ruimten met vertrouwde huiselijke afmetingen tot en met monumentale industriële ruimten. Vaste, niet flexibele ruimten zijn geschikt voor gevarieerd gebruik en vormen de permanente achtergrond waartegen zich een voortdurend veranderend cultureel programma afspeelt.

naam
Mark Smyth
e-mail

opleiding / studierichting
TU Delft / architectuur

mentoren
Christoph Grafe, Heike Löhmann, Henk Mihl, Irene Cieraad

wanneer begonnen met afstuderen
september 2009

wanneer klaar
juni 2010

favoriete ontwerper
The next question is almost impossible to answer!
I find the buildings and perhaps more importantly the approach of architects like Caruso St.John, Jamie Fobert and Tony Fretton very convincing, but i don't have a particular favourite.

favoriete project
One of my favourite buildings is the Nordic Pavilion by Sverre Fehn. (This list could be endless!)

wat doe je nu
After graduating I returned to London, and to the Manser Practice, where i worked as intern. In the past 6 months I have acted as project architect on the refurbishment of a cafe and a small gallery space. Now I am starting work on a larger project – a hotel in the Eastend of London, as part of a small design team.