Nieuws

NACO ontwerpt ’s werelds grootste luchthaven

NACO Netherlands Airport Consultants heeft het winnende ontwerp gemaakt voor de grootste luchthaven ter wereld.

winnend ontwerp

De 'Beijing New International Airport' (BNIA) komt bij de Chinese hoofdstad Beijing te liggen. De luchthaven moet ruimte bieden aan 130 miljoen reizigers per jaar en krijgt in totaal acht start- en landingsbanen.  Ter vergelijking: BNIA wordt bijna vier keer groter dan het huidige Schiphol en de oppervlakte van de nieuwe luchthaven is vergelijkbaar met die van Amsterdam.
De wegen, de parkeerplaatsen en het openbaar vervoer vormden de grootste logistieke uitdaging in het ontwerp. Juist de aandacht die het ontwerp geeft aan de inpassing van het openbaar vervoer, parkeren en toegangswegen werd door de jury goed beoordeeld. De locatie van de start- en landingsbanen, taxibanen en platforms zijn zodanig bepaald dat de taxiafstanden zo kort mogelijk worden gehouden, resulterend in minder brandstofgebruik en CO2-emissies.
De opening staat gepland in 2017.