Nieuws

OMA wint opdracht congrescentrum Toulouse

OMA heeft de opdracht gewonnen voor het nieuwe Parc des Expositions (PEX) in de Zuid-Franse stad Toulouse. Het park, ontworpen als “mini-stad” in een landelijke omgeving, heeft een 338.000 m2 groot beurs- en congrescentrum. PEX wordt een toegangspoort naar de stad en biedt plaats aan tentoonstellingen, conferenties en concerten.

winnend ontwerp

OMA heeft gekozen om het programma van het park te concentreren in een langwerpige strip van 2,8 kilometer lang en 320 meter breed en zo het omliggende platteland te behouden. De parkstrip is een gebied dat wordt gereserveerd voor innovatieve ontwikkelingen en verbindt de rivier Garonne aan de ene kant met de  assemblagefaciliteiten voor de Airbus A380 aan de andere kant.
 
PEX Toulouse fungeert als complex waarin infrastructuur en het programma geïntegreerd zijn. In het park komt een beurs- en congrescentrum bestaande uit drie zones: een multifunctionele hal met kolossale deuren om evenementen en voorstellingen wanneer gewenst ook deels in de open lucht te organiseren; een 40.000 m2 grote tentoonstellingshal; en in het midden een 160.000 m2 grote parkeersilo die niet wordt verstopt maar zichtbaar is vanuit de tentoonstellingsruimten.
 
OMA’s ontwerp is verkozen na een competitie met drie andere internationaal gerenommeerde architectenbureaus en wordt uitgevoerd  onder leiding van OMA associate Clément Blanchet.
PEX Toulouse wordt in 2016 opgeleverd.