Recensie

Het KlokHUIS bouwt

In Almere Poort staat het KlokHUIS, een initiatief van het gelijknamige educatieve kinderprogramma. De basis van het ontwerp zijn kindertekeningen van droomhuizen, die gediplomeerd architect Jord den Hollander samenvoegde tot een integraal ontwerp. Over de making of KlokHUIS verscheen een boek; een recensie van Ada Korteknie, elf jaar, bijna bijna bijna twaalf.

Na hard werken is het KlokHUIS-huis van het kinderprogramma ‘het Klokhuis’ klaar. Het Klokhuis is een tv-programma waar je dingen kunt leren. Elke aflevering gaat over een ander leerzaam onderwerp, van thee tot boormachines.
Ik deed bijvoorbeeld mijn spreekbeurt over kauwgom. Op de Klokhuissite heb ik de aflevering Kauwgom gekeken en daar heb ik de meeste informatie vandaan gehaald.

Het KlokHUIS is geen normaal huis, het is niet zo een huis waarvan je er, als je door de stad loopt, zeker vijf dezelfde van ziet staan. Nee, het KlokHUIS is een huis waarvan er maar eentje bestaat. Een huis dat niet midden in de stad is gebouwd, het huis staat niet eens in een straat! Het KlokHUIS staat op een zandvlakte in Almere. Hij heeft de vorm van een roze taart, een roze taart op poten. In het KlokHUIS worden niet de afleveringen van het programma gefilmd, want voor elk onderwerp gaan ze ergens naar toe. Bijvoorbeeld ‘kleurpotloden’, dan gaan ze naar de kleurpotlodenfabriek. In het KlokHUIS wordt wel vergaderd,  heten ze mensen welkom, en kinderen kunnen er leren over bouwen en wonen.

Wat het KlokHUIS zo bijzonder maakt, is niet alleen de taartvorm. Klokhuis (het programma) schreef een prijsvraag uit. Tientallen kinderen hebben een idee ingestuurd. Er zijn een paar ideeën uitgekozen. Zoals een glijbaan naar buiten, een slakkenhuiskeuken en een wc waar je doortrekt met regenwater.
Maar een groepje kinderen kan natuurlijk niet zelf een heel huis gaan bouwen, dus heeft architect Jord den Hollander hen een beetje geholpen. Wat je allemaal moet weten en doen om een huis te bouwen, heeft  Jord allemaal heel goed uitgelegd in het boek Het Klokhuisboek over bouwen.

Ik vind het leuk dat kinderen mee helpen om een huis te ontwerpen, want het programma is tenslotte voor kinderen. En ik denk dat met alleen een architect dit gebouw een stuk minder leuk zou zijn geworden. Want ik heb nog nooit een huis gezien met een glijbaan, zoiets verzinnen volwassenen gewoon niet. Dat is iets wat kinderen willen, iets waar kinderen van dromen! Ik wilde vroeger bijvoorbeeld een kasteel als huis, met een bed gemaakt van wolken, en als ik naar school ging, ging ik niet met de fiets maar met de glijbaan!
Maar zonder kinderen zou het huis denk ik ook een stuk minder opvallen, wat misschien niet erg zou zijn. Want die roze taart die midden van een vlakte staat, is natuurlijk wel heel opvallend, wat leuk is, maar vooral voor nu. Want wil Nederland over honderd jaar nog steeds zo een taart? Zal het dan nog even leuk zijn om via dit roze gebouw naar school fietsen? Ik vind het een superleuk gebouw voor nu, maar ik weet niet of de makers (de kinderen en Jord) er over nagedacht hebben of het voor later ook nog leuk is.

In het boek legt Jord heel goed uit hoe je een huis moet maken. Mijn ouders, die ook architect zijn, maken de moeilijkste tekeningen die er bestaan. Ik snap er echt niets van, maar bij dit boek dacht ik toen ik het las: “met het grootste gemak maak ik morgen ook een huis, ik hoef helemaal niet voor architect te studeren, Jord heeft me alles al uitgelegd”.
In het mooie vormgegeven boek is alles in verschillende hoofdstukken uitgelegd. Met grappige weetjes leer je ook veel. De weetjes zijn duidelijker gemaakt met mooie plaatjes. Wat ik wel zonde vind zijn de grapjes die er in staan. Het zijn fotostripjes met dezelfde personen als van het tv-programma. De grapjes gaan helemaal nergens over, het zijn ook soms gewoon saaie moppen of gesprekken die over niks gaan en dan toch grappig moeten lijken. Bijvoorbeeld: ‘Zeg, wat dans je raar’. ‘Ik dans niet, de vloerverwarming staat heel heet’. Misschien zijn deze moppen wel goed en grappig voor kinderen van 6 tot en met 8, maar de tekst is zeker bedoeld voor kinderen van 10 of ouder.