Nieuws

Dick Raaijmakers winnaar Kunst+Techniek-prijs 2011

Componist en theatermaker Dick Raaijmakers ontvangt de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2011 voor zijn gehele oeuvre. Op 10 november 2011 vindt de prijsuitreiking plaats in de Bergkerk te Deventer. Aansluitend wordt de bijbehorende expositie geopend die tot 4 december 2011 te bezoeken is.

Dit jaar bestaat de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek tien jaar. De onafhankelijke jury heeft in dit jubileumjaar bewust gekozen Dick Raaijmakers voor te dragen. ‘Wij willen dit jaar graag een zeer bijzonder kunstenaar eren die misschien geen belofte meer is maar wiens werk wel een belofte inhoudt. Het grote van Dick Raaijmakers is dat hij altijd een pionier is gebleven en zich van grenzen weinig heeft aangetrokken. Muziek, beeldende kunst, theater, poëzie, hij bracht ze samen en in alle kunsten was hij even thuis of even vreemd. Raaijmakers werk bevat een zekere sprezzatura. Hij is van het zeldzaam soort kunstenaars dat ook leken beïnvloedt’, aldus de jury.

Markant en inspirerend kunstenaar
Dick Raaijmakers (1930) is een Nederlandse componist, theatermaker en theoreticus. Hij is één van de grondleggers van de Nederlandse elektronische muziek in de jaren vijftig en was als ‘multimediakunstenaar’ zijn tijd ver vooruit. De werken en installaties, muziek- en theaterperformances van Dick Raaijmakers zijn van een dusdanige originaliteit dat ze wereldwijde bekendheid genieten. Zijn manier van denken en kijken is voor velen een inspiratiebron en van grote betekenis voor jongere generaties kunstenaars.

Raaijmakers is de schepper van vele elektronische composities, ‘instructiestukken’ voor strijkensembles, fonokinetische objecten, ‘grafische methodes’ voor tractor en fiets, beeldende kunst, muziekscenische composities en muziektheaterproducties. Hij geldt als samenbrenger van disciplines als beeldende kunst, film, literatuur en theater met de wereld van de muziek. Dick Raaijmakers bracht zijn ideeën ook tot uiting in talloze lezingen, artikelen en boeken. In 2007 verscheen een uitgebreide monografie over het complete werk van Dick Raaijmakers.

Kunst+Techniek-prijs
De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek is ingesteld ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van het ingenieursbureau in 2001. Met deze prijs wordt de waardering uitgedrukt voor de relatie tussen kunst en techniek en de ontwerpende creativiteit die kunst en techniek gemeen hebben. Creativiteit is noodzakelijk om vernieuwing tot stand te brengen en speelt zowel in het werk van de kunstenaar als in het werk van de ingenieur een belangrijke rol. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijftienduizend euro, een publicatie in boekvorm en een expositie in de Bergkerk in Deventer. De prijs wordt jaarlijks in november uitgereikt.

De jury bestaat uit: voorzitter Andree Van de Kerckhove (tentoonstellingsmaker en docent), Job Koelewijn (beeldend kunstenaar), Marten Minkema (cultureel verslaggever en radiomaker), Arjen Mulder (bioloog en essayist) en Bianca Stigter (kunstredacteur en schrijver). Stigter is in 2011 toegetreden tot de jury en dit jaar neemt Minkema afscheid.

De prijs werd in 2002 voor het eerst uitgereikt. Eerdere winnaars waren Theo Jansen, Felix Hess, Giny Vos, Marnix de Nijs, John Körmeling, Gerrit van Bakel (postuum), Lawrence Malstaf, Edwin van der Heide en Geert Mul.